DivorÈ›ul prin mediere a fost interzis printr-o decizie a CurÈ›ii Supreme. Mai precis, magistraÈ›ii Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei. Or, acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere. De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorÈ›eze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocaÈ›i È™i martori.
Avocatul Adrian Cuculis a explicat la Digi24 că soÅ£ii care vor dori să divorÅ£eze vor avea mai puÅ£ine opÅ£iuni, în condiÅ£iile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă, doar judecătorii putând lua act de decizia de divorÅ£. Asta va avea drept consecinÅ£e atât costuri mai ridicate – taxa de timbru va fi de 200 de lei faţă de 20 de lei cât costa medierea – cât ÅŸi timp mai îndelungat.
Decizia a fost luată de Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie în 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.