Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

Magistratii de la Inalta Curte au confirmat, luni, decizia procurorului general de redeschidere a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosar in care este anchetat si fostul presedinte Ion Iliescu.

Astfel, judecatorii au admis in parte redeschiderea dosarului in rem pentru inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra pacii si omenirii si infractiuni de omor, informeaza Digi24.

Urmeaza ca, dupa procedurile prevazute de lege, procurorii sa reia cercetarile, identificand partile, martorii si succesiunea de evenimente produse atunci. La final, procurorii vor stabili cine se face vinovat in opinia lor pentru producerea de victime la mineriada din 13-15 iunie si pe cine vor trimite in judecata.

Ion Iliescu urmeaza sa fie chemat la audieri in acest dosar pentru care in urma cu 6 ani s-a dat neinceperea urmaririi penale.

Recent, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a contestat la CCR articolul prin care judecatorii trebuie sa certifice redeschiderea dosarelor, iar daca CCR va decide ca articolul nu e constitutional, toate dosarele deschise in baza acelui articol vor trebui deschise din nou, informeaza B1 TV.

Concret, Avocatul Poporului a contestat la CCR art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede ca un judecator poate decide redeschiderea unui dosar, fara participarea procurorilor de caz sau a suspectilor.

In dosarul Mineriadei din 13-15 iunie sunt 34 de invinuiti, inclusiv demnitari de cel mai inalt rang in stat la vremea respectiva, printre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director SRI, Virgil Magureanu, fostii ministri Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac.

Si generalul Pavel Abraham apare in acest dosar. In 2005, acesta a fost audiat de procurorii militari in calitate de fost adjunct al Scolii de Ofiteri de la Baneasa, in contextul in care, in timpul mineriadei, la Baneasa si la unitatea de la Turnu Magurele a Ministerului de Interne au fost retinute mai multe persoane, care au fost batute crunt.

Acestia sunt acuzati de omor si infractiuni contra pacii si omenirii.

In toamna anului trecut, Marea Camera a CEDO a condamnat Romania pentru ca a fost incapabila timp de aproape un sfert de veac sa afle cine sunt autorii crimelor comise in 13-15 iunie 1990.

Potrivit deciziei CEDO, "toate dovezile din acest caz indica existenta elementelor constitutive ale unei crime impotriva umanitatii, comise de oficiali ai statului roman, inclusiv membri ai Guvernului si militari cu grade importante".

Oficial au fost identificati 6 morti si 746 de raniti, precum si peste 1.000 de persoane retinute ilegal de mineri, dar pana la aceasta ora nu exista niciun vinovat.

Decizia CEDO este definitiva, asa ca Romania va fi obligata sa continue investigatiile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (334)

astăzi, 08:30

(urmare din LDE 333) Un capitol din volumul semnat de Violeta Ioana Rus, „Acţiune şi interacţiune umoristică în comunitatea rurală românească” ( Editura „Pro Uni...

Calendar ortodox, 29 decembrie: Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel şi Tadeu

astăzi, 08:10

El se gândea că dacă îi va ucide pe toţi pruncii, negreşit Îl va ucide şi pe Pruncul Iisus, Împăratul Hristos, neştiind că Împărăţia Mântuitorului nu est...

Atenție, șoferi. Cod Galben de precipitații mixte în județul Botoșani, se va depune și polei!

Saturday, 28 December 2024

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.  Pentru evitarea p...