Inspector sanitar: DSP-urile nu au nici resurse, nici norme sa controleze spitalele

Inspector sanitar: DSP-urile nu au nici resurse, nici norme sa controleze spitalele
Un inspector sanitar semnaleaza faptul ca Directiile de Sanatate Publica nu dispun de aparatura si fonduri si nici de prevederi legale pentru a verifica dezinfectantii folositi in spitale.

Aurora Lala Achim, inspector in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti, a trimis o scrisoare catre Ministerul Sanatatii, dupa ce fostul ministru a cerut in 28 aprilie ca directiile sa controleze spitalele care folosesc biocide, in contextul scandalului dezinfectantilor diluati ce ar fi fost furnizati de compania Hexi Pharma.

In scrisoarea din 3 mai, publicata de Evenimentul Zilei, inspectorul ii cere demnitarului o serie de informatii pentru indeplinirea sarcinii.

Astfel, Achim semnaleaza ca normele tehnice de recoltare ale testelor de salubritate, sterilitate si microaeroflora pe care le-a gasit ca fiind in vigoare dateaza din 1982. In plus, nu exista un ghid de supraveghere si control in infectii nosocomiale pentru spitale, care ar trebui sa prezinte explicit modul in care trebuie sa se faca sterilizarea in aceste unitati, mai arata ea.

Referitor la solicitarea de a verifica concentratia biocidelor, inspectorul spune ca produsele respective sunt certificate de Comisia Europeana iar legislatia in vigoare prevede ca nu mai este necesara verificarea compozitiei de statul roman.

"Nu sunt sigura daca am inteles bine, dar s-a facut vorbire de ridicarea unor probe de biocid care ar trebui sa ajunga la procuratura. Din relativele mele cunostinte juridice, acestea ar trebui ridicate direct de catre procurori, in niciun caz de catre inspectorii sanitari", spune Achim.

Pentru ca inspectorilor sanitari li s-a cerut si verificarea facturilor de achizitie a dezinfectantilor, ea intreaba si care este criteriul prin care se poate verifica daca un biocid este in cantitati suficiente, mai exact "care sunt limitele de achizitie de catre un spital a unui produs biocid/100 de pacienti pentru ca aceste produse sa fie in cantitati suficiente".

Niciun spital nu respecta normele igienico-sanitare actuale

Ea mai arata ca majoritatea spitalelor sunt construite inainte de 2006 iar spatiile lor nu pot fi intotdeauna adapate legislatiei in vigoare referitoare la normele igienico-sanitare, impunandu-se recompartimentarea, pentru care sunt necesare, pe langa scaderea numarului de paturi, fonduri "care nu intotdeauna au fost alocate".

"La o analiza atenta niciunul dintre spitalele inspectate nu pot respecta integral prevederile legislatiei in vigoare referitoare la circuitele functionale", spune inspectorul sanitar.

Pe 4 mai, Patriciu Achimas Cadariu a anuntat intr-o conferinta de presa ca, dintre cele 3.526 de probe recoltate si analizate de DSP-uri in laboratoarele proprii, circa 150, respectiv sub 5%, au fost neconforme.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si-a dat demisia din functie, luni, in urma scandalului legat de dezinfectantii diluati din spitale.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
73

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
115

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
39

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...