Indemnizatia pentru cresterea copiilor s-ar putea cumula cu veniturile salariale

Restrictia de angajare pe perioada concediului de ingrijire a copilului ar putea fi eliminata, aceasta fiind una dintre prioritatile Guvernului pentru anul 2012 in ceea ce priveste piata muncii. Astfel, parintii aflati in concediul de ingrijijre a copilului ar putea avea posibilitatea sa lucreze partial, iar indemnizatia de crestere a copilului sa fie redusa proportional.

Printre directiile de actiune prioritare pe piata muncii vizate in Programul de guvernare 2012 se mentioneaza "eliminarea restrictiei de angajare pe perioada concediului de ingrijire a copilului, respectiv, introducerea posibilitatii de ocupare partiala concomitent cu deducerea proportionala a indemnizatiei de crestere a copilului", precum si "introducerea si stimularea formelor alternative de angajare, precum munca la distanta".

Este o noua viziune, interesanta si curajoasa, in consens cu preocuparea Uniunii Europene de a incuraja statele in adoptarea unor masuri care sa permita concilierea vietii de familie cu cea profesionala, dandu-se, astfel, un sens aparte ideii de flexicuritate.

Exista modele in legislatiile Rusiei, Ucrainei, Tadjikistanului, Republicii Moldova: Cu caracter de exceptie, deosebit de interesant in ceea ce ne priveste ca forma de imbinare intre protectia sociala si eficienta economica, mentionam dreptul muncii la domiciliu in perioada concediului pentru cresterea copilului de pana la 3 ani, care se ofera in Rusia, potrivit art. 256 si art. 257 din Codul muncii, mamei, tatalui, bunicilor, adoptatorului, tutorelui, sau altei rude care ingrijeste efectiv copilul, cu pastrarea dreptului la indemnizatia prevazuta de lege. Prevederi similare se regasesc si in art. 179 din Codul muncii al Ucrainei.

Acest cumul – al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al salariului obtinut in baza contractului individual de munca la domiciliu – mai este permis in Tadjikistan potrivit art. 165 din Codul muncii, dar pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an si 6 luni, urmand ca pana la varsta de 3 ani a copilului, munca la domiciliu sa fie o facilitate acordata mamei aflata in concediu fara plata, la cerere.

Art. 126 alin. 2 din Codul muncii al Republicii Moldova stipuleaza insa ca in baza unei cereri scrise, doar in timpul aflarii in concediul suplimentar neplatit pentru ingrijirea copilului in varsta de la 3 la 6 ani, mama, bunica, bunicul sau alta ruda care se ocupa nemijlocit de ingrijirea copilului pot sa lucreze pe baza contractului in conditiile timpului de munca partial sau la domiciliu.

Pana in prezent, in tara noastra se impusese ideea de incompatibilitate intre beneficiile de asistenta sociala si veniturile profesionale.

Acum, se pare ca, intr-adevar, se are in vedere sustinerea copilului si a familiei. In acest sens mentionam ca, potrivit art. 12 lit. c din Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale, indemnizatiile pentru cresterea copiilor sunt incluse in categoria beneficiilor (de asistenta sociala) pentru sustinerea copilului si a familiei.

Acelasi considerent credem ca a fost avut in vedere si in reglementarea concediilor pentru cresterea copilului ca vechime in specialitate, logica legiuitorului intemeindu-se pe o astfel de idee si nu pe cea a muncii intr-o anumita profesie pentru o perioada.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...