INCREDIBIL! Moldova cere ajutorul UE pentru a scapa de politica agresiva a Bucurestiului!

Guvernul Moldovei a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru neutralizarea politicii "agresive" a Romaniei, care, de la proclamarea independentei Moldovei, "a lansat in repetate rinduri declaratii fara echivoc privind asimilarea inevitabila", "imposibilitatea principiala de solutionare a problemei transnistrene" si "reunirea" celor doua state, drept singura "perspectiva europeana palpabila" pentru tara vecina, relateaza Ria Novosti, citand un comunicat al guvernului de la Chisinau.

Autoritatile de la Chisinau sustin ca "relatiile bilaterale moldo-romane au degradat pina la starea ce reprezinta, indiscutabil, o problema la scara regionala, care nu mai poate fi ignorata nici de tarile-membre ale Uniunii Europene, nici de Ucraina, nici de ceilalti parteneri politici externi sinceri ai Republicii Moldova".

"O marturie elocventa" in acest sens este declaratia lansata de presedintele Traian Basescu, in 15 mai 2009, cand a afirmat ca semnarea Tratatului de frontiera cu Moldova este imposibila, in principiu, deoarece acest lucru legalizeaza Pactul Molotov-Ribbentrop.

"Fara indoiala, Declaratia respectiva, la fel ca si fluxul de comentarii aprobatoare in mass-media din Romania, reprezinta o etapa principial noua in dezvoltarea strategiei politicii externe a conducerii Romaniei.

De aici decurge cu toata claritatea ca aceasta etapa se caracterizeaza prin disponibilitatea totala a Romaniei de a renunta atit la politica externa unica a Uniunii Europene fata de Republica Moldova, cit si la principiile de securitate pe care trebuie sa le respecte Romania, ca membru al UE si al NATO", crede Chisinaul.

Puterea comunista acuza Romania ca, prin toate actiunile intreprinse, "discrediteaza eforturile organizatorice si diplomatice intreprinse timp de mai multi ani de catre Uniunea Europeana pentru solutionarea problemei transnistrene, modernizarea Republicii Moldova conform standardelor europene", si acuza Bucurestiul ca "si-a sacrificat definitiv politica sa externa pentru starile de spirit revansarde si relicte, precum si pentru proiecte de pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial".

"Bineinteles, Guvernul Republicii Moldova nu poate urmari in continuare cum un stat din Uniunea Europeana paseste deschis pe calea dezavuarii recunoasterii independentei si suveranitatii Republicii Moldova, generind cu buna stiinta un nou focar de instabilitate regionala in Europa. In situatia in care s-a ajuns, Guvernul Republicii Moldova isi exprima disponibilitatea si deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene in neutralizarea politicii agresive a Romaniei, readucerea ei pe fagasul politicii externe unice a UE, in stabilizarea relatiilor moldo-romane in baza dreptului international unanim recunoscut", se arata in documentul citat.

Comunicatul se incheie pe un ton amenintator: "Guvernul Republicii Moldova declara ca este pregatit sa-si apere independenta si suveranitatea in temeiul normelor si principiilor unanim recunoscute ale dreptului international si este convins ca sprijinul interesat din partea tuturor institutiilor si structurilor europene va permite Republicii Moldova sa continue calea modernizarii europene si a reintegrarii tarii".

 

HotNews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Fiecare vot contează, dragi botoșăneni!” (Video)

astăzi, 16:02

„ Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim , alături de un lider care chiar știe ce înseamnă progresul și care, mai presus de toate, pune cetățeanul pe ...