Incidențe de infectare cu Covid-19 nereale în două comune din judeţul Botoşani

Incidențe de infectare cu Covid-19 nereale în două comune din judeţul Botoşani

Incidențele de infectare din două comune botoșănene sunt departe de a fi conforme cu realitatea, din cauza numărului de ordinul miilor de cetățeni moldoveni și ucrainieni care au domicilii fictive în aceste zone.

Este vorba despre comunele Ripiceni şi Vârfu Câmpului, acolo unde, în ultimii 10 ani, mii de moldoveni sau ucraineni sunt luați în spațiu de către locuitori, pentru a obţine cetăţenia română şi apoi liberă circulaţie în spaţiul european.

În cadrul unei conferințe de presă susținută marți, prefectul județului, Dan Nechifor, a admis că incidenţa este calculată în funcţie de datele pe care le are Evidenţa Populaţiei şi nu au legătură cu realitatea.

În comuna Ripiceni au domiciliul 3.000 de cetăţeni moldoveni, iar în comuna Vârfu Câmpului 4.000 de ucraineni. Aceştia nu locuiesc efectiv în localităţile de domiciliu, însă sunt luaţi în calcul atât la alegeri, la stabilirea bugetelor, a numărului consilierilor locali şi inclusiv la calculul ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

Dacă s-ar raporta la numărul real de locuitori, incidenţa din Ripiceni ar fi de trei ori mai mare, adică de 15 la mia de locuitori, iar la Vârfu Câmpului de trei ori mai mare, adică 6 la mie.

 

Spune-ne opinia ta