Inchisoare pentru parintii care vor "atenta" la contul copilului!

Închisoare sau amendă. Sunt sancţiunile cele mai grave pe care le poate primi un părinte prin noua lege a educaţiei naţionale. Dacă elevul abandonează şcoala obligatorie, părintele va fi cercetat şi amendat contravenţional între 500 şi 1.000 de lei.

În schimb, dacă părintele se foloseşte de banii din contul copilului, atunci va fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la un an.

"Părintele, tutorele legal instituit sau susţinătorul legal este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenţei şcolare a elevului în învăţământul obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 lei şi 1.000 de lei", se precizează în proiectul de lege trimis de Guvern către Parlament.

Totuşi, până la amendarea propriu-zisă a părinţilor, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să realizeze o metodologie comună prin care să desemneze autoritatea care să constate indiferenţa părinţilor şi care să şi poată aplica amenda.

În schimb, la capitolul privind sprijinirea educaţiei, Guvernul doreşte pedeapsa cu închisoarea pentru părinţii care fură 500 de euro din contul copilului.

"Statul sprijină dreptul la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional, în beneficiul titularului, din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Suma se depune într-un cont de depozit, numit cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere", se arată în proiectul de lege.

Şi părinţii copilului pot direcţiona în contul pentru educaţie un indice de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

Copilul titular este singura persoană care poate retrage sume din contul pentru educaţie permanentă începând cu vârsta de 14 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Sumele se utilizează pentru achiziţia de tehnică de calcul, programe de calculator, fond documentar, precum şi pentru finanţarea studiilor copilului titular.

"Retragerea sumelor şi utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an", prevede legea educaţiei.

Sursa: Gandul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii desfășoară cercetări după ce o tânără a fost omorâtă de fostul partener: “NU intrați în contact cu el! Sunați de urgență la 112”!

astăzi, 17:09

Polițiștii desfășoară cercetări într-un caz în care Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș, este bănuit de comiterea unei infracțiuni grave. &...

Patru persoane preluate de ambulanță după un accident pe Calea Națională! (Foto)

astăzi, 17:09

În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de descarcerare și una de stingere, u...

FlixBus lansează primele rute interurbane cu autocarul în România, biletele costă de la 10 lei pe sens!

astăzi, 17:00

FlixBus, compania care operează cea mai extinsă reţea de autocare interurbane din Europa, lansează primele sale rute interne în România, noua reţea conectând 50 de oraşe d...