In problema punctului de trecere Lipcani - Radauti-Prut nu avem semnale pozitive de la colegii din Romania, spun moldovenii!

In problema punctului de trecere Lipcani - Radauti-Prut nu avem semnale pozitive de la colegii din Romania, spun moldovenii!

 Igor Dodon, copresedinte a Comisiei interguvernamentale moldo-romane  Omega

Mentiunea vine din partea copreÅŸedintelui Comisiei interguvernamentale moldo-române.

"Din partea autorităţilor moldoveneÅŸti toate obligaÅ£iunile pe care ni le-am asumat au fost executate. Din păcate, de la colegii noÅŸtri din România încă nu avem semnale pozitive. Eu am discutat cu colegul meu, copreÅŸedinte al Comisie mixte moldo-române la începutul acestui an. Am primit promisiuni la acea etapă că vor fi lansate activităţi din partea română pentru a-ÅŸi îndeplini obligaÅ£iunile de construcÅ£ie a infrastructurii pentru darea în exploatare. Din informaÅ£iile pe care le deÅ£in la această oră, practic, nicio acÅ£iune ÅŸi niciun tip de lucrări nu au fost lansate", a declarat, pentru agenÅ£ia Omega de la Chisinau, Igor Dodon, copreÅŸedinte a Comisiei interguvernamentale moldo-române.


Dodon a mai subliniat că de partea moldovenească "toată infrastructura, inclusiv investiÅ£ii din contul statului au fost deja valorificate, pentru ca să fie deschis ÅŸi să fie posibilă trecerea atât a persoanelor fizice, cât ÅŸi a transportului agenÅ£ilor economici, adică activitate economică externă prin punctul de trecere RădăuÅ£i-Lipcani".

În acelaÅŸi timp, oficialul a reiterat importanÅ£a deschiderii a încă unui punct vamal în special pentru agenÅ£ii economici din acea zonă, care "suportă cheltuieli suplimentare pentru a-ÅŸi exporta mărfurile spre România sau spre UE, deoarece sunt nevoiÅ£i să facă un parcurs suplimentar".

"Sper foarte mult că în timpul apropiat voi avea posibilitatea să discut din nou cu colegul din România pentru a primi asigurări din nou sau deja sper la acÅ£iuni concrete pentru a valorifica această posibilitate", a specificat Igor Dodon.

Anterior, în cadrul vizitei sale oficiale la ChiÅŸinău, copreÅŸedintele Comisiei moldo-române, Constantin Niţă, a asigurat că în bugetul de stat "vor fi prinse ÅŸi sumele necesare pentru realizarea obiectivului de la RădăuÅ£i".

Totodată, bugetul României pentru 2009, aprobat după promisiunile date de oficialul român, care a apreciat acest obiectiv drept unul "strategic" pentru România, nu au fost prevăzuÅ£i bani pentru construcÅ£ia vămii de la RădăuÅ£i.

Pentru deschiderea punctului de trecere a graniÅ£ei moldo-române de la Lipcani - RădăuÅ£i-Prut Uniunea Europeană a alocat Moldovei ÅŸi României 11 milioane euro, din care 8 milioane euro au revenit autorităţilor române. Partea moldovenească a construit întreaga infrastructură, post vamal ÅŸi căi de comunicaÅ£ie încă în anul 2007. Punctul de trecere nu poate fi inaugurat din motiv că autorităţile române nici nu au început construcÅ£ia vămii de partea dreaptă a Prutului.

Conform aceleiasi publicatii, autorităţile judeÅ£ului BotoÅŸani susÅ£in că Guvernul român "s-a spălat pe mâini" încă din anul 2006 faţă de proiectul de amenajare a infrastructurii punctului de trecere Lipcani - RădăuÅ£i Prut prin adoptarea unei decizii potrivit căreia responsabil de acest proiect a devenit Consiliul JudeÅ£ean BotoÅŸani.

PreÅŸedintele Consiliului BotoÅŸani, Mihai Å¢âbuleac, a declarat într-un interviu pentru agenÅ£ia Omega, că aportul adus de autorităţi la nivel de stat în acest proiect sunt minime.

"Aici este problema pentru că atunci când s-a investit la punctul de trecere a frontierei s-a emis o hotărâre de Guvern al României cum că toată sarcina pentru realizarea punctului vamal cade în sarcina Consiliului JudeÅ£ean BotoÅŸani. Or Consiliul JudeÅ£ean BotoÅŸani ca ÅŸi alte consilii judeÅ£ene din România nu au avut atribuÅ£ii pe această zonă. Activitatea vamală în România este coordonată de către Guvern printr-o autoritate naÅ£ională a vămilor. Este ÅŸi motivul pentru care nu s-a reuÅŸit realizarea acestei investiÅ£ii până în prezent, pentru că s-a dat sarcina la unitatea administrativă judeÅ£eană fără să se asigure ÅŸi sursa de finanÅ£are", a accentuat oficialul român.

În context, Å¢âbuleac a subliniat că a făcut, recent, solicitări faţă de Guvernul român să acorde mijloacele necesare pentru amenajarea acestui punct de trecere, care nu au rezultat cu succes.

"Recent eu am mai făcut o încercare la Guvern pentru a găsi banii necesari, dar mă rog s-a ÅŸi intrat într-o perioadă de criză, deci lucrurile au devenit mai complicate chiar mai mult decât înainte", a explicat Å¢âbuleac. (Omega)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD!

astăzi, 15:43

PSD nu va face nicio contestaÈ›ie, chiar dacă diferenÈ›a este foarte mică, a spus Ciolacu, într-o declaraÈ›ie de presă. Acesta a spus că a sunat-o pe Elena Lasconi. ”Eu aseară mi-a...

Nova Apaserv întrerupe furnizarea apei, se execută lucrări de remediere a unei avarii!

astăzi, 15:40

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic GriviÈ›a 1 din municipiul BotoÈ™ani,  S.C. Nova Apaserv S.A. BotoÈ...

Botoșăneancă ajunsă la spital în urma unui incendiu, a încercat să își salveze bunurile! (Foto)

astăzi, 15:16

Un incendiu s-a produs, luni, 25 noiembrie, într-o gospodărie din localitatea Prăjeni. Un adăpost de animale a luat foc, iar flăcările s-au extins È™i la acoperiÈ™ul unei clădiri din aprop...