In problema punctului de trecere Lipcani - Radauti-Prut nu avem semnale pozitive de la colegii din Romania, spun moldovenii!

In problema punctului de trecere Lipcani - Radauti-Prut nu avem semnale pozitive de la colegii din Romania, spun moldovenii!

 Igor Dodon, copresedinte a Comisiei interguvernamentale moldo-romane  Omega

Mentiunea vine din partea copreşedintelui Comisiei interguvernamentale moldo-române.

"Din partea autorităţilor moldoveneşti toate obligaţiunile pe care ni le-am asumat au fost executate. Din păcate, de la colegii noştri din România încă nu avem semnale pozitive. Eu am discutat cu colegul meu, copreşedinte al Comisie mixte moldo-române la începutul acestui an. Am primit promisiuni la acea etapă că vor fi lansate activităţi din partea română pentru a-şi îndeplini obligaţiunile de construcţie a infrastructurii pentru darea în exploatare. Din informaţiile pe care le deţin la această oră, practic, nicio acţiune şi niciun tip de lucrări nu au fost lansate", a declarat, pentru agenţia Omega de la Chisinau, Igor Dodon, copreşedinte a Comisiei interguvernamentale moldo-române.


Dodon a mai subliniat că de partea moldovenească "toată infrastructura, inclusiv investiţii din contul statului au fost deja valorificate, pentru ca să fie deschis şi să fie posibilă trecerea atât a persoanelor fizice, cât şi a transportului agenţilor economici, adică activitate economică externă prin punctul de trecere Rădăuţi-Lipcani".

În acelaşi timp, oficialul a reiterat importanţa deschiderii a încă unui punct vamal în special pentru agenţii economici din acea zonă, care "suportă cheltuieli suplimentare pentru a-şi exporta mărfurile spre România sau spre UE, deoarece sunt nevoiţi să facă un parcurs suplimentar".

"Sper foarte mult că în timpul apropiat voi avea posibilitatea să discut din nou cu colegul din România pentru a primi asigurări din nou sau deja sper la acţiuni concrete pentru a valorifica această posibilitate", a specificat Igor Dodon.

Anterior, în cadrul vizitei sale oficiale la Chişinău, copreşedintele Comisiei moldo-române, Constantin Niţă, a asigurat că în bugetul de stat "vor fi prinse şi sumele necesare pentru realizarea obiectivului de la Rădăuţi".

Totodată, bugetul României pentru 2009, aprobat după promisiunile date de oficialul român, care a apreciat acest obiectiv drept unul "strategic" pentru România, nu au fost prevăzuţi bani pentru construcţia vămii de la Rădăuţi.

Pentru deschiderea punctului de trecere a graniţei moldo-române de la Lipcani - Rădăuţi-Prut Uniunea Europeană a alocat Moldovei şi României 11 milioane euro, din care 8 milioane euro au revenit autorităţilor române. Partea moldovenească a construit întreaga infrastructură, post vamal şi căi de comunicaţie încă în anul 2007. Punctul de trecere nu poate fi inaugurat din motiv că autorităţile române nici nu au început construcţia vămii de partea dreaptă a Prutului.

Conform aceleiasi publicatii, autorităţile judeţului Botoşani susţin că Guvernul român "s-a spălat pe mâini" încă din anul 2006 faţă de proiectul de amenajare a infrastructurii punctului de trecere Lipcani - Rădăuţi Prut prin adoptarea unei decizii potrivit căreia responsabil de acest proiect a devenit Consiliul Judeţean Botoşani.

Preşedintele Consiliului Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a declarat într-un interviu pentru agenţia Omega, că aportul adus de autorităţi la nivel de stat în acest proiect sunt minime.

"Aici este problema pentru că atunci când s-a investit la punctul de trecere a frontierei s-a emis o hotărâre de Guvern al României cum că toată sarcina pentru realizarea punctului vamal cade în sarcina Consiliului Judeţean Botoşani. Or Consiliul Judeţean Botoşani ca şi alte consilii judeţene din România nu au avut atribuţii pe această zonă. Activitatea vamală în România este coordonată de către Guvern printr-o autoritate naţională a vămilor. Este şi motivul pentru care nu s-a reuşit realizarea acestei investiţii până în prezent, pentru că s-a dat sarcina la unitatea administrativă judeţeană fără să se asigure şi sursa de finanţare", a accentuat oficialul român.

În context, Ţâbuleac a subliniat că a făcut, recent, solicitări faţă de Guvernul român să acorde mijloacele necesare pentru amenajarea acestui punct de trecere, care nu au rezultat cu succes.

"Recent eu am mai făcut o încercare la Guvern pentru a găsi banii necesari, dar mă rog s-a şi intrat într-o perioadă de criză, deci lucrurile au devenit mai complicate chiar mai mult decât înainte", a explicat Ţâbuleac. (Omega)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
227

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
104

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
114

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...