Suceveanul si-a comandat o astfel de pipă pentru care a plătit peste 300 de lei. "Fumatul" electronic era să-l coste însă mult mai scump.
"Sâmbătă, am fumat cu noua pipă circa două ore, după care mi-a apărut pe aproape tot corpul o erupţie cutanată forte puternică şi foarte pruriginoasă şi stări de vomă. Iniţial nici nu m-am gândit că e de la pipa electronică, pentru că mai ştiu cel puţin patru persoane care folosesc de vreo trei săptămâni şi n-au avut astfel de simptome. Este adevărat, însă, şi că nu m-am uitat pe prospect, să văd dacă există reacţii adverse", a povestit Ursu pentru Monitorulo de Suceava.
Pentru că se simţea din ce în ce mai rău, a solicitat totuşi servicii medicale şi după două zile de tratament de detoxifiere şi-a revenit.
Medicul Tiberius Brădăţan, de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul
Sfântul Ioan cel NouSuceava, a declarat pentru sursa citata că până acum la spital nu au ajuns astfel de cazuri, însă simptomatologia arată o reacţie alergică puternică, la care următoarea treaptă era şocul anafilactic.
Dr. Brădăţan a spus că oricare dintre componentele chimice ale produsului poate dezvolta la unele persoane reacţii alergice care pot merge până la şocul anafilactic. Simptomele şi reacţia promptă la tratament indică o astfel de situaţie şi în cazul lui Emil Ursu.
Ţigările electronice sunt destul de contestate în lume. CBS News, în ediţia din 19 septembrie 2008, citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a afirmat că ţigările electronice nu ajută fumătorii să renunţe la fumat, aşa cum pretind reclamele producătorilor, şi pot fi toxice.
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu cunoaşte absolut nici un fel de dovezi ştiinţifice care ar confirma că ţigara electronică este sigură şi eficientă împotriva fumatului", a declarat Douglas Bettcher, director în cadrul OMS (a.i. of WHO`s Tobacco Free Initiative), citat de CBS News.