In prag de şoc anafilactic din cauza unei pipe electronice

In prag de şoc anafilactic din cauza unei pipe electronice

 EMIL URSU  

A trecut printr-o experienţă extrem de neplăcută, după ce a încercat să se lase de fumat cu ajutorul unei pipe electronice comandată pe internet. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care fumează de 20 de ani, câte două pachete de ţigări pe zi, a decis să renunţe la acest obicei, după ce a văzut că mai mulţi dintre colegii săi au apelat la ţigări sau pipe electronice.

Suceveanul si-a comandat o astfel de pipă pentru care a plătit peste 300 de lei. "Fumatul" electronic era să-l coste însă mult mai scump.

"Sâmbătă, am fumat cu noua pipă circa două ore, după care mi-a apărut pe aproape tot corpul o erupţie cutanată forte puternică şi foarte pruriginoasă şi stări de vomă. Iniţial nici nu m-am gândit că e de la pipa electronică, pentru că mai ştiu cel puţin patru persoane care folosesc de vreo trei săptămâni şi n-au avut astfel de simptome. Este adevărat, însă, şi că nu m-am uitat pe prospect, să văd dacă există reacţii adverse", a povestit Ursu pentru Monitorulo de Suceava.

Pentru că se simţea din ce în ce mai rău, a solicitat totuşi servicii medicale şi după două zile de tratament de detoxifiere şi-a revenit.

Medicul Tiberius Brădăţan, de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou Suceava, a declarat pentru sursa citata că până acum la spital nu au ajuns astfel de cazuri, însă simptomatologia arată o reacţie alergică puternică, la care următoarea treaptă era şocul anafilactic.

Dr. Brădăţan a spus că oricare dintre componentele chimice ale produsului poate dezvolta la unele persoane reacţii alergice care pot merge până la şocul anafilactic. Simptomele şi reacţia promptă la tratament indică o astfel de situaţie şi în cazul lui Emil Ursu.

Ţigările electronice sunt destul de contestate în lume. CBS News, în ediţia din 19 septembrie 2008, citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a afirmat că ţigările electronice nu ajută fumătorii să renunţe la fumat, aşa cum pretind reclamele producătorilor, şi pot fi toxice.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu cunoaşte absolut nici un fel de dovezi ştiinţifice care ar confirma că ţigara electronică este sigură şi eficientă împotriva fumatului", a declarat Douglas Bettcher, director în cadrul OMS (a.i. of WHO`s Tobacco Free Initiative), citat de CBS News.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

astăzi, 18:30

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

astăzi, 17:15

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...

Ești în concediu de creștere și îngrijire copil? Guvernul îți va impune să plătești 2430 lei/ an ca să beneficiezi de asigurare de sănătate!

astăzi, 15:30

Pachetul de măsuri de austeritate lansat de premierul Ilie Bolojan propune ca un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public...