În plină epidemie de coronavirus, locuitorii din şase comune din Botoșani nu au medic de familie

În plină epidemie de coronavirus, locuitorii din şase comune din Botoșani nu au medic de familie

Locuitorii din mai multe comune din judeţul Botoşani nu au medic de familie, iar pentru ei epidemia de coronavirus reprezintă o ameninţare constantă. Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani, Carmen Nicolau, şase unităţi administrativ-teritoriale - Avrămeni, Adăşeni, Conceşti, Dimăcheni şi Drăguşeni, Manoleasa - nu au propriile cabinete de medicină de familie.

Mulţi dintre ei au încercat să se înscrie pe listele medicilor de familie din comunele limitrofe, însă, în contextul actual, serviciile medicale care le sunt oferite sunt la un nivel minimal.

Medicii de familie susţin că abia fac faţă volumului mare de activitate de la cabinetele din comunele pe care le deservesc în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar posibilităţile de a se deplasa în satele vecine sunt foarte mici. În plus, ei afirmă că, pe fondul epidemiei de COVID-19, le este foarte greu să consulte pacienţi pe care nu îi cunosc şi despre care nu deţin informaţii.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei, toţi au spus că e greu acum să preiei un sat, o zonă necunoscută, pentru că nu ştii cine sunt pacienţii. Pacienţii încă mint. Ei declară că nu au fost în străinătate, dar uită să spună că au fost la spital la Suceava", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, Didi Moşneguţu.

Primarul comunei Manoleasa, Cristinel Aroşculesei, spune că a făcut demersuri repetate pentru găsirea unui medic care să asigure servicii pentru localnici, însă nici autorităţile sanitare judeţene, nici cele naţionale nu au găsit soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. El se plânge nu doar că nu are cine să asigure consultaţii de urgenţă pentru locuitorii comunei, ci şi de faptul că nu există un medic care să emită un certificat de deces, atunci când este cazul, sau o reţetă pentru pacienţii care au deja un diagnostic şi au nevoie de tratament continuu.

Cei în vârstă, iar satele sunt îmbătrânite, nu au medic. O să moară oamenii ăştia cu zile, cum se spune. Nici nu vreau să mă gândesc să apară aşa ceva (n.r. - un focar de coronavirus) aici, că nici nu ştii cu cine să te duci la om", a subliniat primarul din Manoleasa. 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
765

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
73

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
298

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...