In lipsa informatiilor, clientii non-casnici devin victime sigure ale unor furnizori de gaze naturale

Cine si-a inchipuit ca odata cu liberalizarea, din punct de vedere administrativ, a pietei de gaze naturale lucrurile vor intra pe un fagas normal s-a inselat amarnic. Profitand de lipsa de informatii a celor aproximativ aproximativ 170.000 de consumatori non-casnici, o anumita categorie a furnizorilor a inceput deja sa creasca pretul la gazele livrate, in ciuda faptului ca nici un argument de natura economica nu justifica acest lucru. Piata este libera si fiecare jucator poate profita, sau nu, de aceasta conjunctura. Atunci cand informatia nu ajunge insa peste tot, credem ca e cazul sa intervenim cu argumente evidente in favoarea celor ce inca nu stiu cum sa actioneze intr-o piata concurentiala.

Liberalizarea pietei gazelor pentru clientii non-casnici la 1 ianuarie 2015 a determinat furnizorii de gaze sa creasca pretul gazelor in medie cu circa. 1,42 %, respectiv cca. 2,2 lei pentru fiecare MWh consumat.

Piata libera poate stabili pretul corect pentru gazele naturale doar in situatia in care clientul are cunostiintele necesare, este bine si corect informat si nu este supus presiunilor din partea furnizorilor.

In urma analizei de oferte de pret inaintate de catre o parte din furnizorii de gaze naturale catre clientii non-casnici, cu care acestia au avut contract de furnizare gaze naturale in regim reglementat pana la 31 decembrie 2014, putem stabili comportamentul acestor furnizori.

Este important sa prezentam ca in cursul lunii noiembrie 2014, ANRE a stabilit preturile reglementate pentru clientii non casnici la care acesti furnizori vindeau gaze naturale. Avand in vedere ca in perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, nu au existat modificari esentiale in structura costurilor furnizorilor, pretul gazelor la 1 ianuarie 2015 pentru clientii non casnici ar fi trebuit sa fie mai mic sau cel mult egal cu pretul gazului din luna decembrie 2014. Aceasta afirmatie este confirmata si de practica unor furnizori, care au ofertat preturi mai mici, respectiv de furnizori care sub presiunea unor negocieri cu clientii informati si asistati de consultanti, au incheiat contracte la preturi sub pretul din luna decembrie 2014.

Citeste material complet pe energy-center.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...