IMPRESIONANT: "Ion", melodie italiană dedicată unui român ars de viu de patronul său VIDEO

IMPRESIONANT: "Ion", melodie italiană dedicată unui român ars de viu de patronul său VIDEO
Grupul italian rock "Teatro degli Orrori" a dedicat o piesă de pe albumul Il Mondo Nuovo muncitorului român care a fost ars de viu de angajatorul său italian, în anul 2000.

"Românul a fost ucis pentru că a îndrăznit să-și ceară drepturile sale, după ce ani buni a lucrat în negru", explică publicația Varese News.

În memoria lui Ion Cazacu, românul care a murit în chinuri groaznice, provocate de arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului și o agonie care a durat 33 de zile, grupul "Teatro degli Orrori" a lansat melodia "Ion".

"Povestea sa a devenit un simbol pentru acțiunile care luptă pentru apărerea drepturilor muncitorilor, în special a străinilor", mai notează publicația italiană și reamintește faptul că întâmplarea a avut loc cu 12 ani în urmă, pe 14 martie: "Povestea a ieșit la lumină însă abia mai târziu, când pentru Ion nu mai era nimic de făcut".

Patronul italian a primit o condamnare de 30 de ani pentru crimă. Pedeapsa a fost însă redusă la 16 ani de închisoare.

Solistul trupei: "Italia este egoistă"

"Am vrut să subliniem că aceasta este o țară (Italia – n.r) care a rămas în urmă cu 12 ani. Acest lucru este confirmat și de faptul că o mișcare fascistă și xenofobă, așa cum este Liga Nordului, trăiește și este activă. (…) Cazul lui Ion este paradigamtic al unei Italii egoiste, ignorante și pline de mici gesturi de egoism care au valoare mai mare decât o viață omenească. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul lui Cazacu. S-au schimbat obiectivele urii: prima dată meridionalii, apoi albanezii, apoi românii și slavii care jefuiau, iar acum maghrebienii. Matricea însă e mereu aceeași, ura rasială față de cel diferit", a declarat solistul grupului "Il Teatro degli Orrori", Pierpaolo Capovilla, într-un interviu acordat ziarului italian Varese News.

Italianul a plâns când a primit acordul Nicoletei, soția românului ars de viu

Artistul italian a adăugat că, pentru publicarea piesei, a ținut să ceară acordul familiei românului. "Am cunoscut-o pe Nicoleta și pe cele două fiice ale lui Ion: ea locuiește în continuare în Gallarate unde a avut loc crima, în timp ce Ion a fost înmormântat în țara natală, România. Când am finalizat piesa, am rugat-o să o asculte și să-mi spună dacă este de acord ca aceasta să apară pe albumul nostru. După o așteptare de o lună, când credeam că nu mai e nimic de făcut, am primit un mail cu răspunsul. Nu vă voi spune niciodată ce era scris în acel mesaj, dar pot să vă spun că am plâns".


oraromaniei.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
109

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
237

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
59

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...