Impozitul pe salarii. Vezi cum arată sistemul diferenţiat

Impozitul pe salarii. Vezi cum arată sistemul diferenţiat
Revenirea la un sistem de impozitare diferită a salariilor i-ar dezavantaja mai ales pe angajaţii care au venituri mari. Aceştia s-au bucurat din plin atunci când a fost introdusă cota unică pentru că au rămas cu bani mai mulţi la salariu. Dacă se va reveni la impozitarea progresivă, cei cu venituri mari vor pierde mai mult din salarii.

În prezent toate salariile sunt impozitate cu 16 procente, indiferent de valoarea venitului. Însă, una dintre variantele vehiculate în rândul opoziţiei, dar şi al sindicatelor, a fost revenirea la o impozitare diferenţiată a salariilor, cu procente cuprinse între 15 şi 35 la sută, în funcţie de venit.

Acum, pentru un salariu de 1.000 de lei, impozitul plătit este de 160 de lei. La un venit de 3.000 de lei ajunge la 480 de lei, iar la un salariu de 8.000 de lei, impozitul este de 1.280 de lei.

Dacă se va reveni sistemul de impozitare diferenţiată, calculele arată astfel: la un venit de 1.000 de lei, impozitul scade cu 10 lei. Un angajat cu un venit de 3.000 de lei ar plăti mai mult cu 270 de lei decât în prezent. În schimb, pentru cei cu venituri mari, de 8.000 de lei, de exemplu, impozitul către stat se dublează, fiind mai mare cu peste 1.500 de lei.

Chiar dacă măsura impozitării progresive îi va afecta pe cei cu venituri mari, Guvernul ar putea strânge astfel mai mulţi bani la buget. (realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
123

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
335

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
143

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...