Îmbrățișarea care a salvat sute de vieți

Îmbrățișarea care a salvat sute de vieți
Un tânăr a salvat sute de elevi de la moarte, îmbrățișând atentatorul. Sinucigașul purta o vestă cu explozibil și voia să arunce în aer o şcoală. Vesta a fost detonată în momentul îmbrățișării și cei doi au murit, fiecare pentru altă cauză.

Aitzaz Hasan avea 15 ani și a fost descris de profesori și colegi ca fiind un elev bun și curajos. Lunea trecută era în recreație, la școala din Ibrahimzai, nord-vestul Pakistanului, împreună cu alți colegi, când l-au observat pe bărbatul care purta vesta. Fără a se gândi prea mult, Aitzaz le-a spus colegilor săi: "Îl voi opri. Îmi va ucide prietenii". Colegii au încercat să-l oprească, l-au implorat să nu facă nimic, dar tânărul era hotărât să-l confrunte pe atentator.

Ce a urmat s-a întâmplat repede, dar fiecare pas și gest al lui Aitzaz a rămas ca mărturie și încurajare pentru compatrioții săi. Tânărul l-a luat în brațe pe sinucigaș, iar acesta a detonat vesta.

Curajul și inițiativa de care a dat dovadă acest adolescent nu au fost trecute cu vederea. Aitzaz este lăudat ca fiind un erou, pe toate rețelele de socializare. Iar unii jurnaliști sunt de părere că ar trebui să i se acorde o medalie de onoare post-mortem. Pe Twitter, tânărul este omagiat în cuvinte mari, asociate cu activiști contemporani precum tânăra Malala.

Verișorul lui Aitzaz, Mudassar Hassan Bangish, declara pentru BBC că "atentatorul sinucigaș voia să distrugă școala și elevii. Verișorul meu l-a oprit. Este un shahid [martir]. Un shahid pentru întreaga națiune". "Fiul meu și-a făcut mama să plângă, dar a salvat sute de mame de la a-și plânge moartea copiilor", a spus și tatăl lui Aitzaz. De altfel, întreaga familie insistă ca lumea să nu se concetreze pe durerea și tristețea acestui eveniment ci să se concentreze asupra acțiunilor lui Aitzaz, care obișnuia să spună: Sunt întotdeauna pregătit pentru țara mea".

Regiunea Ibrahimzai se află în apropiera regiunilor tribale semiautonome ale Pakistanului. Acestea au o prezență numeroasă de talibani și membri ai Al-Qaeda, zona fiind renumită pentru violența împotriva musulmanilor Shia. Cu toate acestea, locuitorii regiunii sunt oameni patrioți care salută curajul lui Aitzaz și îl iau drept exemplu. (Semnele Timpului)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor organizat în două localități din Botoșani! (foto)

astăzi, 09:19
6

Evenimentul „Festivalul Luminilor” se află la prima ediție, fiind organizat de Asociația „Arlechino Moldova” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) d...

Botoșăneanul Emanuel Barica, moment colosal în prima semifinală la Românii au talent: Tu, pictând, te vindeci pe tine!” (Video)

astăzi, 08:38
74

Jurații și-au arătat aprecierea pentru momentul oferit de Emanuel Barica. De altfel, în urma evoluției de vineri seara, Emanuel Barica s-a calificat în Finala ”Românii au t...

Lucian Trufin: „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

astăzi, 08:30
17

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sa...