Cine le stie oare pe toate si nu are nevoie de sfaturi utile in gospodarie cu care sa rezolve acele mici sau mari probleme neprevazute si generatoare de stres?
1.Cafea
Cafeaua la filtru devine mai aromata daca puneti in praful de cafea un strop de sare si o lingurita cu cacao.
2.Calcarea matasii
Matasea curata se calca cu un calcator caldut si doar pe dos. Este recomandabil ca matasea sa fie umeda.
3.Calcator (fier de calcat)
Talpa fierului de calcat va fi din nou curata si neteda daca o frecati de cateva ori pe o carpa umezita cu otet rece.
4.Canale de scurgere urat mirositoare
Pentru a atenua mirosul urat al canalelor de scurgere, puneti soda in apa clocotita si limpeziti canalele cu aceasta solutie.
5.Capcana pentru viespi
Lasati putina bere intr-o sticla si puneti-o pe masa. Mirosul atrage viespile si o data intrate nu mai pot iesi.
6.Capsunile
Capsunile mai intai se spala si apoi se curata, altfel absorb multa apa si putrezesc repede.
7.Carnati prajiti
Carnatul nu se contracta si nu plesneste daca inainte de a-l praji il puneti zece minute in apa fierbinte. Inainte de a-l praji, zvantati-l.
8.Carpa de praf Carpa de praf aduna mai bine praful daca este inmuiata in apa cu glicerina peste noapte, apoi aceasta se usuca.
9.Carpe pentru lustruire
Carpele pe care le folositi pentru lustruirea parchetului sau linoleului devin scortoase intr-un timp scurt. Acestea pot ramane moi daca le asezati intr-o cutie inchisa etans.
10.Carti
Portiunile murdare ale cartilor pot fi curatate cu o carpa inmuiata in alcool.
11.Cartita
Cartita produce stricaciuni in gradina. Poate fi starpita daca introduceti o creanga de soc in musuroiul de cartita.
12.Cartofi pai
Cartofii pai ies crocanti si galben-aurii daca folositi cartofi fierti in coaja.
13.Canale de scurgere
In cazul in care s-a infundat canalul de scurgere de la vana, dus sau chiuveta, evitati folosirea solutiilor de curatare puternice; de preferinta folositi o pompa sau o spirala pentru tevi. Pentru evitarea infundarii puneti in baie o galeata cu capac, in care se colecteaza obiectele care nu se pot arunca in wc (mucuri de tigari, tampoane, pansamente, scutece, par, etc). Nici resturile de mancare nu se arunca in wc.
14.Cascaval
Cascavalul trebuie tinut intr-un vas bine inchis, in frigider. Daca puneti un cub de zahar langa cascaval, acesta se poate pastra timp mai indelungat. Scoateti cascavalul din frigider cu o ora inainte de a-l prepara pentru ca gustul si mirosul sa se simta mai bine.
15.Catifea cu praf pe ea
Daca pe o rochie sau o fata de masa din catifea s-a asternut un strat de praf, acesta se poate indeparta foarte usor daca frecati materialul cu o perie inmuiata in sare. Dupa periere catifeaua va arata ca noua.
16.Ceara de albine pentru mobilier
Ceara de albine este foarte potrivita pentru tratarea mobilierului din lemn moale. Mobila trebuie protejata de umezeala, fiindca aceasta produce pete albe. Nu putem evita umezeala pe suprafata mesei. Petele albe se pot indeparta cu uscatorul de par. Ceara, datorita caldurii, redevine lichida, suprafata isi recastiga culoarea, iar petele albe dispar.
17.Ceara de la lumanare
Tineti suportul de lumanare sub un jet de apa fierbinte. Ceara se inmoaie si se poate sterge cu hartie. Aveti grija ca ceara lichida sa nu ajunga in rogila, fiindca se intareste si infunda teava. Introduceti suportuld e lumanare in congelator, apoi puteti razui ceara cu usurinta. Ramasitele de lumanare se indeparteaza cu greutate din suport. Cu un tirbuson obisnuit le puteti scoate cu usurinta.
18.Ceapa
Daca impachetati cepele in folie separat, acestea nu incoltesc, nu se inmoaie si raman proaspete o perioada lunga. Daca doriti sa depozitati ceapa injumatatita, ungeti partea taiata cu unt sau margarina si impachetati in folie. In frigider se pastreaza cel mai bine.
19.Ceramica
Ceramica fiind un material dur, poate zgaria suprafata neteda a mesei. Lipiti fetru pe fundul ceramicii.
20.Cioburi de sticla
Puteti indeparta cioburile de sticla fara accidente cu o bucata de vata umezita.
21.Ciuperca din baie
Camera de baie, cu aerul sau umed si cald, favorizeaza formarea ciupercilor, spatiile dintre placile de faianta devenind negre. Din precautie este recomandabila aerisirea baii. Daca ciupercile au aparut, spalati placile de faianta si spatiile dintre ele cu o carpa umezita in amoniac.
23.Ciuperci
Ca ciupercile sa nu devina maro, dupa curatire si taiere in bucati trebuie stropite cu apa amestecata cu zeama de lamaie (in proportie de 1:1).
24.Coji de oua ca ingrasamant
Coaja de ou macinata fin este un ingrasamant foarte eficace, mai ales pentru fasole si mazare. Puteti cojile de oua in apa de stropire pentru o zi si acoperiti-o. Apa astfel obtinuta este un ingrasamant foarte bun pentru plante.
25.Condiment de lamaie
Puteti pastra coaja de lamaie usor: razuiti lamaia fara cusur, bine spalata, puneti coaja rasa intr-un borcan si presarati deasupra, dupa numarul de lamai folosite, trei lingurite de zahar pentru coaja de la o lamaie.
26.Condimente
Condimentele uscate este recomandabil sa fie depozitate in loc intunecos si inchise ermetic, altfel isi pierd aroma. Fiindca termenul de depozitare este limitat (6-8 luni), este recomandabil sa cumparati cantitati mici. Condimentele diferite nu se tin in aceeasi cutie, ca sa nu preia gustul si mirosul unele de la altele.
27.Conopida
Conopida ramane alba la fierbere daca puneti putin lapte in apa. Daca fierbeti si un cartof crud impreuna cu conopida, puteti inlatura si mirosul ei specific.
28.Cosenile pe plante de camera
Puteti starpi cosenilele folosind urmatorul amestec: o jumatate de lingurita de detergent pentru vase si o lingura de alcool intr-un litru de apa calda. Stropiti plantele cu amestecul obtinut.
29.Covoare
Covoarele isi recapata culoarea daca le frecati cu un burete inmuiat in apa calduta cu otet (in proportie de 1:10). O alta solutie este sa bateti covoarele pe zapada. Aveti grija ca zapada sa fie proaspata, altfel covorul absoarbe prea multa umezeala. Covoarele trebuie asezate cu fata pe zapada.
30.Creme pentru masini si curatarea mainilor de uleiul de masina
Inainte de a mesteri la masina este recomandabil sa va ungeti mainile cu solutie de limpezit vase. Nu va clatiti mainile, ci lasati sa se usuce, fiindca stratul subtire obtinut astfel va apara pielea de murdarie si ulei. Dupa terminarea lucrului, spalati mainile in mod obisnuit. Uleiul de masina poate fi indepartat de pe maini cu apa si praf de copt. Umeziti mainile cu apa si imprastiati praful de copt pe surpafetele murdae dupa care frecati bine cu o carpa umeda.
sfatulparintilor.ro
Idei practice si utile pentru gospodarie
Stiri Botosani Thursday, 7 February 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Marius Budăi a prezentat soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară și a criticat PNL că doar îi atacă pe alții fără să spună ce pot face ei pentru cetățeni
astăzi, 09:20
Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a prezentat o parte dintre soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară. Social-democratul a făcut o comparație cu măsurile luate ...
LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (328)
astăzi, 09:07
AUTOIRONIA UNUI OPTIMIST INCURABIL Valentin David a devenit deja un vector al umorului românesc. Pentru creaţia sa umorul este o dominantă, o cale care îl face să se detaşeze, ieşi...
Firma suceveană Autotehnorom a ajuns să își ceară insolvența, are de recuperat creanțe de 70 de milioane de lei!
astăzi, 08:41
Vasile Rîpan, administratorul firmei sucevene, a declarat că a depus cererea de deschidere a procedurii în vederea redresării activității în baza unui plan de reorganizare judici...