Iată cum ar trebui să îţi calculezi SINGUR CASS, dacă ai obţinut venituri din chirii!

Iată cum ar trebui să îţi calculezi SINGUR CASS, dacă ai obţinut venituri din chirii!
Contribuabilii care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca CASS, chiar daca au primit decizia de impunere neactualizata!

Persoanele care obtin venituri din chirii si au primit de la Fisc, in prima parte a anului, decizii de impunere neactualizate cu contributia de 5,5% pentru sanatate, prevedere introdusa din 2014, ar trebui sa-si calculeze procentul din veniturile realizate si sa achite suma, a declarat ieri Mihaela Hutanu, director in cadrul ANAF, citata de agentia de presa Mediafax.

Astfel, contribuabilii care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca contributia de 5,5% la sistemul de sanatate, chiar daca decizia de impunere pe care au primit-o de la ANAF nu a fost actualizata cu aceasta cota.

"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat astazi Mihaela Hutanu, directorul general adjunct al Directiei Asistenta Contribuabili in cadrul ANAF, citata de agentia de presa Mediafax.

Aceasta a aratat ca, desi pentru prima transa a contributiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost putin intarziat, obligatia contribuabilului de a plati este prevazuta in legislatie.

"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu (n.r. pentru cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%), dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a precizat Hutanu, intrebata daca vor fi penalitati in aceste cazuri, din vina Fiscului.

De la 1 ianuarie 2014 plata CASS a devenit obligatorie si pentru persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor, se arata in OUG nr. 88/2013 care a schimbat anul trecut Codul fiscal.

Potrivit reglementarile in vigoare, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).

Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.

In aceste conditii, o persoana, care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri, va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei.

De asemenea, in aceste conditii, suma maxima care poate fi platita la santate nu poate depasi 631,95 de lei.


Citeste mai mult pe avocatnet.ro


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
134

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
104

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...