Iata cum a obtinut Nicolae Ceausescu diploma de BAC. Se mandrea cu ea

Iata cum a obtinut Nicolae Ceausescu diploma de BAC. Se mandrea cu ea
Lui Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, i s-a facut cadou  diploma de bacalaureat si de licentiat in stiinte economice. Nevasta i-o luase insa inainte. Elena Ceausescu a intrat in noul an, 1966, ca membru al Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie, scrie www.historia.ro.

Ceausescu si puterea. In spiritul anilor `90, Gheorghe Maurer a declarat ca-l cunoscuse putin pe Nicolae Ceausescu inainte de-a lua puterea. Dar ca apreciase dorinta acestuia de-a invata. I-o revelase rugamintea lui de-a interveni pe langa Gheorghe Gheorghiu-Dej sa-i ingaduie continuarea studiilor.

Mai jos decat poporul muncitor

Contextul amintirii lui Maurer pare a fi obligatia trasata comunistilor de statutul partidului: aceea de "imbogatire" a cunostintelor politice si a culturii generale. Dar, in 1957, prin legiferarea obligativitatii invatamantului de sapte clase, liderii partidului s-au gasit in inferioritate fata de media educatiei  clasei muncitoare.

Ce-i drept, se luasera din vreme masuri de formare a cadrelor noi de conducere. Pentru rezerva de nadejde, cu recomandari speciale, s-a admis trecerea din invatamantul primar direct in facultate prin puntea unor "scoli" de sase luni sau un an.

A fost si cazul Mariei Bobu, ultimul ministru comunist al Justitiei din Romania. Nascuta in 1925, dupa scoala  primara din satul buzoian de bastina si stagiul de muncitoare la o fabrica de perii, a facut Scoala juridica, de un an, din Bucuresti. Suficient cat sa fie unsa, intai, judecator, apoi procuror.

Cu alt dosar bazat pe bune recomandari, a absolvit - in doi ani si  la fara frecventa -, Facultatea de Drept.

Meditatii la Comitetul Central

Situatia aceasta era aproape generala la nivelul nomenclaturii si al angajatilor din aparatul central de partid. Ca sa-i mediteze pe acestia pentru examene au fost adusi, in sediul CC, profesori din licee si facultati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
17

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
98

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
23

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...