Iar am ajuns celebri. Mafia din spatele „oamenilor cu suflet mare”. Șeful unei asociații umanitare din Botoșani a făcut presiuni pe un om care a încercat să dea o mână de ajutor fără să-i ceară voie

Emanuel Corduneanu, președintele Asociației „Susține-i pe cei de lângă tine”, este acuzat că ar fi interzis oamenilor cu suflet mare să doneze bani sau bunuri unui adolescent ars pe 90 la sută din suprafața corpului, după ce el ar fi promovat cazul în mediul online. Tânărul primește apeluri telefonice cu număr ascuns și este amenințat.

Dispută fără precedent în jurul unui adolescent ars de viu, din cauza neglijenței mamei lui. Emanuel Corduneanu este președintele Asociației „Susține-i pe cei de lângă tine” și a aflat de cazul lui Gabriel Miron de la soacra sa, asistentă socială în comuna Dângeni, județul Botoșani, locul în care locuiește băiatul ars pe 90 la sută din suprafața corpului. Pentru că abia își înființase asociația, s-a gândit să strângă fonduri ca să-l ajute pe Gabriel. După ce a făcut public cazul social, Bogdan Botezatu, un profesor din Iași, s-a oferit să-l ajute și el pe Gabriel. A făcut rost de adresa și numărul de contact al tatălui adolescentului și s-a deplasat la locuința celor doi. Le-a ridicat o căsuță cu ajutorul unor prieteni și a cumpărat băiatului tot ceea ce avea nevoie. De acolo a început războiul, scrie BunaZiuaIași.ro.

Emanuel Corduneanu: „Eu am făcut publică povestea lui și am reușit să strâng fonduri. Nu avea nimeni dreptul să-mi preia postările fără acordul meu”

Gabriel Miron este un adolescent de 14 ani care, la vârsta de 10 ani, a fost ars de viu din cauza neglijenței mamei lui. În luna august, redactorii BZI au făcut cunoscută povestea băiatului, rămas doar cu tatăl și sora, după ce mama lor i-a părăsit. Mai mult decât atât, băiatul a trecut prin chinuri greu de imaginat din cauza arsurilor. A suferit zeci de intervenții chirurgicale, iar fața lui a rămas mutilată. Emanuel Corduneanu, președintele Asociației „Susține-i pe cei de lângă tine”, a auzit de cazul lui Gabriel de la soacra lui, care este asistent social în comuna în care locuiește băiatul. A mers atunci să-l ajute.

„Eu am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință să-l ajut pe Gabriel, eu am făcut publică povestea lui și am reușit să strâng fonduri. Am făcut chiar și un comunicat de presă, iar cazul lui a fost extrem de mediatizat. Nu avea nimeni dreptul să-mi preia postările fără acordul meu”, spune Emanuel Corduneanu.

După ce a dat share la o postare care prezenta cazul lui Gabriel, Bogdan Botezatu a fost contactat de Emanuel, care îi cerea să șteargă articolul

La câteva săptămâni distanță, un profesor de sport ieșean, Bogdan Botezatu, a văzut pe facebook cazul lui Gabriel. Povestea lui l-a înduioșat și, fără a avea vreo asociație, s-a oferit să-l ajute pe adolescent să trăiască într-un mediu mai călduros. A strâns de la prieteni bani și materiale de construcții și i-a construit băiatului o nouă căsuță.

„Înainte de a-l ajuta pe Gabriel, eu am mai ajutat o familie din Botoșani. Am găsit cazul lui Gabriel printr-un video care era distribuit pe facebook. Am atașat totodată un comunicat de presă pe care l-am găsit atașat la cazul băiatului și l-am distribuit pe pagina mea. Văzând povestea lui Gabriel, mai multe persoane m-au contactat că ar vrea să-l ajute. La scurt timp, am primit un mesaj agresiv de la Emanuel Corduneanu, prin care îmi spunea că nu am niciun drept să fac campanie de promovare a cazului de care el s-a ocupat, folosind materialele lui. Imediat le-am șters și am reformulat eu un text, bineînțeles, cu scopul de a-l ajuta pe adolescent”, spune Bogdan Botezatu.

 

Bogdan Botezatu: „Eu sunt profesor, am o școală de fotbal, intenția mea a fost să ajut acest băiat, în calitate de simplu cetățean”

După ce s-a asigurat că a șters postarea făcută, Bogdan povestește că l-a contactat pe Emanuel Corduneanu, pentru a-i propune, ca împreună, să-l ajute pe Gabriel. Au bătut palma, iar când să se pună pe treabă, Bogdan nu l-a mai putut contacta pe Emanuel pentru că acesta îi blocase numărul de telefon și pagina de socializare.

„Văzând că este deranjat de faptul că am vrut și eu să contribui la acest caz social și că nu mi-a mai permis să-l contactez, am decis să merg înainte. Scopul meu era de a ajuta, nu de a-mi face un ONG sau vreo asociație. Din cunoscut în cunoscut, am reușit să investesc într-o căsuță suma de 30.000 de lei și să le cumpăr lui Gabriel și surorii lui câte o tabletă, alimente și haine. Am mobilat camera și holul construite. Un prieten care este bucătar în Franța venise în concediu pentru 3 săptămâni și a muncit cot la cot cu mine. Eu sunt profesor, am o școală de fotbal, intenția mea a fost să ajut acest băiat, în calitate de simplu cetățean”, mai spune Bogdan Botezatu.

Emanuel Corduneanu: „Trebuia să-mi fi cerut permisiunea să poată strânge bani cu ajutorul postărilor mele”

Emanuel Corduneanu, președintele Asociației „Susține-i pe cei de lângă tine”, povestește faptul că pe el nu l-a deranjat că Bogdan l-a ajutat pe Gabriel, ci faptul că nu i s-a cerut acordul să-i fie preluate informațiile despre caz, exact în varianta scrisă de el. Mai mult decât atât, pe pagina de facebook primește mesaje de amenințare și acuzații grave.

„Trebuia să-mi fi cerut permisiunea să poată strânge bani cu ajutorul postărilor mele. Pe mine nu mă deranjează că i-a ajutat, ci că nu m-a întrebat nimeni nimic. Totodată, primesc telefoane cu număr ascuns și sunt amenințat, iar pe pagina mea de facebook oamenii cred că eu am mințit cu campania de strângere de fonduri pentru Gabriel. Văzând că și altcineva se implică să-l ajute, oamenii mi-au spus că eu strâng bani de 4 luni pentru casa lui Gabriel și nu am făcut nimic. Total greșit! Eu nu mi-am propus să-i fac casă, ci să-l ajut. Oamenii nu au înțeles cine și cu ce se ocupă în acest caz, iar eu am fost acuzat pe nedrept”, spune Emanuel Corduneanu.

Tatăl lui Gabriel: „Emanuel Corduneanu s-a enervat că am lăsat și alți oameni să mă ajute, fără să-l anunț pe el”

Gelu Miron este tatăl lui Gabriel și are un cuvânt de spus în disputa creată între Emanuel Corduneanu și Bogdan Botezatu. Bărbatul, deja necăjit de toată suferința fiului său, a fost nevoit să asiste la tot acest război, iscat, practic, fără motiv.

Eu am necazurile mele cu băiatul. Urmează să-l operez la mâna dreaptă ca să poată scrie, pentru că învață de acasă de la începerea anului școlar. A venit la noi Bogdan Botezatu și ne-a ajutat, a venit cu materiale de construcție tocmai de la Iași. Ne-a ajutat cu tot ceea ce a putut, ne-a plătit și doi muncitori ca să lucreze la casa noastră. Emanuel, când a auzit, s-a enervat. Mi-a spus că el s-a ocupat de cazul lui Gabriel și că trebuia să fie anunțat că altcineva va veni să-l ajute.

Bineînțeles, când vezi că vine un om tocmai de la Iași să te ajute, nu-i poți întoarce spatele. Emanuel mi-a spus că nu va mai veni niciodată pe la noi, pentru că l-am lăsat pe Bogdan să ne ajute. Mie nu mi se pare normal absolut deloc. În situația în care suntem, avem nevoie de orice ajutor”, spune Gelu Miron, tatăl lui Gabriel.

Sursa: BZI.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...