”Humăria”, comoara din nordul Moldovei. ”Este binecuvântat de Dumnezeu, hrănește generații întregi!“

În județul Botoșani se află unul dintre cele mai fertile soluri, o adevărată minune pentru agricultori. Caracteristicile „humăriei“, cum îi spun localnicii, sunt unicat, cu producții de câteva tone la hectar fără niciun fel de îngrășământ.

”Humăria”, comoara din nordul Moldovei. ”Este binecuvântat de Dumnezeu, hrănește generații întregi!“

   Foto: Lumea Satului

Aproape de granița de nord a României, ultima frontieră nordică a Uniunii Europene, se află comuna Mileanca, din județul Botoșani.

În această zonă dominată de câmpii întinse, străjuite de zone cu dealuri domoale, se află una dintre cele mai importante comori naturale ale României. Este vorba despre cernoziomul cambic de Mileanca, așa cum este cunoscut în rândul specialiștilor agronomi. Sătenii îi spun „humărie“ din cauza culorii sale, un negru intens.

Conform specialiștilor, este unul dintre cele mai fertile soluri din România, dar și din lume. Are niște proprietăți aparte, care dacă sunt cunoscute, se pot obține producții record, fiind o adevărată mană cerească pentru agricultori, potrivit Lumea Satului.

De altfel investitorii străini, dar și români, au sesizat oportunitatea și cultivă pe aceste soluri extrem de fertile, devenite un soi de vedete ale agriculturii din nordul Moldovei. La Mileanca, pe cernoziomurile cambice se cultivă pe aproximativ 6.000 de hectare, aproape de capacitatea maximă a comunei, iar de multe ori se ajunge la producții record.

Humăria de la „Trei Movile“ și descoperirea unei minuni

Sătenii din Mileanca cultivă terenul din zonă de sute de ani. Au știut mereu că este un pământ binecuvântat și i-au spus „humărie“ din cauza culorii sale negre. „Din moși-strămoși se știe că, dacă lucrezi bine pământul ăsta, ce pui în el aia iese. Este binecuvântat de Dumnezeu, hrănind generații întregi“, spune un localnic din Mileanca. Dincolo de aprecierile localnicilor și legendele sătești, pământurile de la Mileanca au intrat în atenția specialiștilor în soluri și agronomie.

Recolte record fără niciun fel de îngrășământ

În agricultura profesionistă este aproape imposibil de realizat producții serioase fără îngrășăminte. La Mileanca, în cernoziomurile cambice, orice este posibil. „Humăria“ a ajuns renumită pentru faptul că dă producții record, fără pic de îngrășământ. Este vorba de producții de câteva tone la hectar, fără îngrășăminte sau tratamente ale solului. Se poate să se obțină producții performante fără îngrășăminte, la nivelul a 4-5 tone de grâu la hectar şi 8-10 tone de porumb la hectar, spre deosebire de un sol normal care atinge un maxim de 2,5 tone la hectar.

Faima sa a atras mulți investitori străini, în jur de 700 de hectare fiind cumpărate de diferiți investitori agricoli. Restul este lucrat de localnici sau alți fermieri botoșăneni. Autoritățile agricole de la Botoșani spun că cernoziomul de la Mileanca poate fi o mare șansă de dezvoltare economică a zonei.

„În județul Botoșani ne putem mândri cu terenuri deosebit de fertile, mai ales acest cernoziom cambic de Mileanca. Șansa dezvoltării Botoșaniului sunt aceste cernoziomuri care trebuie exploatate“, a transmis Cristian Delibaş, directorul Direcției Agricole Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O firmă din Botoșani vrea să reabiliteze rețelele termice din municipiul Suceava!

astăzi, 10:15

A fost depusă o singură ofertă, cea a firmelor Elsaco Electronic Botoșani, lider de asociere, SICOR București și Conest Iași. Durata contractului este 29 luni, din care cinci luni pentru pro...

Inteligența artificială revoluționează evaluarea în educație!

astăzi, 09:33

Evaluarea elevilor în școli și universități este pe cale să se schimbe radical, pe măsură ce inteligența artificială (AI) își face loc în sistemul educațional. Examenele t...

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...