Descoperirea făcută de trei bărbaţi într-o pădure din Botoşani. Ar putea avea o valoare inestimabilă!

Un colier celtic şi două fragmente de podoabe, din jurul anului 500 î.Hr, au fost descoperite de trei bărbaţi într-o pădure din judeţul Botoşani. Aceştia au autorizaţie de cercetare arheologică de doar doi ani, iar dacă se va confirma că piesele sunt autentice, valoarea lor este inestimabilă.

Pentru cei trei bărbaţi, descoperirea este un veritabil trofeu, mai ales că aceasta ar putea avea o valoare arheologică inestimabilă.

Dacă sunt autentice, valoarea pieselor descoperite în pădurea Aluniş este inestimabilă.

 

"Este locul unde am găsit tezaurul. În groapa asta am găsit colierul celtic. Aici, în această groapă am găsit un fragment de podoabă ceva şi aici am găsit, în cealaltă gropiţă, am găsit inelul", explică unul dintre cei trei bărbaţi.

Legaţi de pasiunea comună pentru detectarea comorilor ascunse în pământ, bărbaţii au obţinut toate autorizaţiile cu doar doi ani în urmă.

Iar până acum, descoperirile lor au fost mai puţin spectaculoase.

"La sfârşitul zilei găsim, spre exemplu, 10-20 de monede. Atunci noi facem un calcul şi cam ştim cam ce zonă este şi poţi să descrii zona respectivă, poţi să zici că aici e o zonă comunistă, adică găsim numai monede din perioada comunistă", a declarat Eugen Peiu.

Setările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut.

Toate piesele au ajuns la Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani. "Noi ne-am dat seama imediat că e ceva de interes, de patrimoniu şi atunci am ales, am decis toţi trei să nu o curăţăm, să nu-i facem nimic, să n-o deteriorăm şi să mergem cu ea direct la autorităţi", continuă Peiu.

"Dacă se va constata valoarea mare a acestui obiect, el va fi clasat ca un bun cultural mobil şi va fi trecut în fondul patrimoniului cultural naţional sau chiar în tezaur dacă valoarea sa va fi considerată excepţională", spune Marius Mihăilescu, inspector directia de cultura Botoşani.

Conform legii, cei care descoperă astfel de comori sunt obligaţi să le predea autorităţilor şi pot primi între 30 şi 45% din valoarea bunurilor, dacă acestea sunt autentice. O descoperire similară a mai avut loc în anul 2017, la Miroslava, judeţul Iași, însă această piesă era mult mai degradată, scrie ObservatorNews.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATENȚIE la înșelăciuni! Pățania unui botoșănean după ce a fost înșelat de un ,,reprezentant" al unei bănci!

astăzi, 09:28

Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție. În contextul dezvoltării r...

Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale!

astăzi, 09:06

Angajatorii din România trebuie să se alinieze noilor dispoziţii europene, care se referă la salariul minim. Încă din luna februarie, Guvernul a aprobat procedura de aplicare a mecanis...

Comunicat de presă la finalizarea proiectului “ Îmbunătățirea infrastructurii educaționale a unităților de învățământ special și conexe din subordinea Consiliului Județean Botoșani ”

astăzi, 08:21

  Comunicat de presă finalizare proiect - mai 2025 „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”   UAT Județul Botoșani - Consiliul Județean, &i...