Hărți de hazard si risc la inundaţii, realizate de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad

Consiliul Tehnico Economic (C.T.E.) al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad a avizat favorbil proiectul Harţi de hazard si risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad.

Proiectul a presupus realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Prut-Bârlad, în conformitate cu cerintele Directivei 2007/60/EC, cunoscută sub denumirea de Directiva inundații. Realizarea hărților de hazard și de risc la inundații va facilita actualizarea Planului de apărare împotriva inundațiilor în spațiul hidrografic Prut-Bârlad, având astfel un impact benefic major asupra activităților socio-economice.

Hărțile de hazard și de risc la inundații pot ajuta la planificarea si dezvoltarea localităților, prin identificarea zonelor cu risc ridicat și amplasarea proiectelor de dezvoltare în funcție de aceste zone.

Prin finalizarea hărtilor de hazard și de risc la inundații se promovează o puternică conștientizare a riscului real la inundații. Astfel se pot identifica cu exactitate și rapiditate zonele critice doar printr-o interogare rapidă a bazei de date.

Prin identificarea obiectivelor cu risc la inundații, campaniile de constientizare pot fi folositoare în caz de risc maxim.

Se are în vedere atât cresterea gradului de constientizare a procedurilor în situații de urgență cât și promovarea implementării măsurilor de protecție împotriva inundațiilor.

Utilizarea modelelor hidraulice calibrate și actualizarea permanentă a bazei de date va permite luarea deciziilor în timp real în managementul riscului la inundații.

Proiectul Hărţi de hazard şi de risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad a beneficiat de finanţare de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu, în cadrul AXEI PRIORITARE 5 – “Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc, Domeniul major de intervenţie 1 – “Protecţia împotriva inundaţiilor. Valoarea totală a proiectului a fost de 25.367.640,00 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești proaste pentru fermieri: Dezechilibru total pe piața îngrășămintelor!

astăzi, 11:42

Piața îngrășămintelor agricole se confruntă cu un dezechilibru profund, caracterizat de creșteri alarmante ale prețurilor, alimentate de factori economici globali și regionali. În ...

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...

30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu de până acum! (foto)

astăzi, 09:15

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi ...