Haos la Guvern pe tema concediului maternal: OUG nu a fost adoptată

Haos la Guvern pe tema concediului maternal: OUG nu a fost adoptată
La o zi după ce premierul Emil Boc a anunţat că, de la 1 ianuarie 2011, durata concediului maternal se reduce la un an, iar comunicatul remis de Guvern arată clar că a fost adoptată o OUG în acest sens, lideri UDMR şi chiar membrii PDL susţin că nu există nicio ordonanţă de urgenţă şi că subiectul este încă deschis.

Luni, premierul Emil Boc a anunţat că, de la 1 ianuarie 2011, durata concediului maternal se reduce la un an. În schimb, indemnizaţia de creştere a copilului se va acorda la aceeaşi valoare ca şi acum. După 12 luni, părinţii au posibilitatea de a intra în concediu fără plată sau se pot întoarce la serviciu şi vor primi o primă de 500 de lei. Pentru părinţii care primesc în prezent indemnizaţie, valoarea şi durata de acordare rămân neschimbate.

"Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei va fi de un an, valoarea indemnizaţiei la fel ca şi acum, minim 600 şi maxim 3.400. Prima de reîntoarcere de 500 de lei, concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că  oricând părintele se întoarce la muncă până la epuizarea celor 24 de luni primeşte prima de reîntoarcere de 500 de lei", a declarat premierul Emil Boc, conform Realitatea.net.

La scurt timp, a apărut şi comunicatul oficial al Guvernului unde se arată chiar în primul paragraf că "Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă care aduce unele modificări cu privire la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, a anunţat premierul Emil Boc într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria". Pe de altă parte, potrivit transcriptului declaraţiilor lui Emil Boc publicat pe site-ul Guvernului reiese faptul că premierul nu a menţionat nicăieri că o ordonanţă de urgenţă pe această temă a fost adoptată.

MARKO BELA: OUG privind concediul maternal nu a fost încă adoptată în Guvern

Liderul UDMR Marko Bela a declarat marţi, în urma unei şedinţe a grupului deputaţilor formaţiunii, că OUG privind concediul maternal nu a fost încă adoptată în Guvern şi există timp ca până miercuri, în urma unor consultări în coaliţie, să se revină la varianta de concediu pe doi ani.

"Ordonanţa nu a fost aprobată încă, nu există încă o OUG. Într-adevăr, în Guvern s-a discutat problema, s-au discutat principiile. (...) Până mâine (n.r. miercuri) putem discuta încă odată cu partenerii de coaliţie, cu primul ministru, cu colegii din Guvern şi putem ajunge la o concluzie. (...) Ordonanţa în acest moment nu există, deci avem toate posibilităţile să discutăm", a explicat Marko Bela.

ELENA UDREA: Nu s-a dat OUG privind concediul maternal

"Nu s-a dat ordonanţă de urgenţă. Au fost doar discuţii, puncte de vedere. Cred că mâine va fi o ordonanţă pe tema aceasta, în şedinţa de mâine (n.r. miercuri)", a spus Udrea.

Şi consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a declarat marţi, la B1 Tv, că, într-adevăr, în şedinţa de luni a Guvernului s-a discutat doar de principiu măsura privind indemnizaţiile de creştere a copilului. Ea a subliniat însă că miniştrii  UDMR nu au avut nicio obiecţie. "E absolut inexplicabil de ce în şedinţa de Guvern partenerii noştri nu au ridicat aceste aspecte. De aceea am discutat şi nu puţin, s-a discutat extrem de mult şi puteau să-şi pună amprenta pe decizia finală. Ori în clipa în care premierul anunţă oficial care e decizia Guvernului, în mod evident că pasul următor e transpunerea în ordonanţă şi adoptarea ei mâine", a spus Paul Vass, care a admis că deschiderea către dialog există, conform NewsIn.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
79

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
89

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
121

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...