Guvernul vrea un fond special pentru primăriile mici care nu pot lua bani de la bănci

Guvernul vrea un fond special pentru primăriile mici care nu pot lua bani de la bănci
Guvernul analizează posibilitatea înfiinţării unui fond de investiţii care să pună la un loc bani europeni, din bugetul de stat şi ai primăriilor, plus fonduri private, cu scopul finanţării programelor de termoizolare a locuinţelor. Principalul destinatar ar fi primăriile mici care întâmpină dificultăţi în accesarea finanţărilor bancare pentru îmbunătăţirea fondului locativ din localităţile pe care le gestionează, arata Capital.ro.

În Strategia Naţională de Locuire se precizează că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autorul documentului, analizează în prezent, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi al consultanţilor, modele de finanţare a programelor de termoizolare. Strategia, care urmează a fi definitivată în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru actualizat în aprilie 2016. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

În document se vorbeşte despre "crearea unui fond care să reunească sumele de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi cele acordate de stat, precum şi fondurile private, şi finanţarea autorităţilor locale (pentru contribuţiile proprii şi pentru contribuţiile asociaţiilor de proprietari)".

Pe măsură ce banii împrumutaţi încep să fie rambursaţi, fondul va deveni unul de tip revolving, nemafiind necesar ca primăriile şi băncile comerciale să încheie contracte individuale, se arată în strategia MDRAP. Împrumuturile de tip "revolving" sunt linii de credit pe care împrumutatul le poate accesa treptat, oricând doreşte, plătind în schimb un comision în cazul neutilizării şi o dobândă normală în cazul accesării.

Autorii strategiei specifică faptul că acest tip de împrumut ar fi potrivit pentru primăriile mai mici, în special cele care depun eforturi semnificative pentru a avea acces la finanţare bancară.

Un alt model de finanţare analizat de MDRAP este atragerea unor fonduri paralele de la FEDR şi de la bugetul de stat pentru a acoperi contribuţia autorităţii centrale în programul de termoizolare a locuinţelor (60%). La acestea se adaugă accesarea unor credite bancare pentru a acoperi contribuţia asociaţiilor de proprietari şi, dacă este necesar, a primăriilor.

"Autorităţile locare ar avea responsabilitatea să contracteze împrumutul, iar împrumutul ar fi rambursat de către asociaţiile de proprietari pe durata creditului", se menţionează în documentul citat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șefii MAI băgați în ședință de prefectul Sorin Cornilă. „Este o perioadă plină de evenimente...” (foto)

astăzi, 15:44
90

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a convocat miercuri o ședință operativă cu șefii structurilor MAI din județ.La întâlnirea de lucru au participat Comisar șef Cost...

(A) Anunț de interes public pentru locuitorii comunei Mihai Eminescu

astăzi, 15:40
70

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că, potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, primăria are obligația ca ...

(P) Vrei să găteşti mâncare gustoasă? Iată 7 trucuri pe care trebuie să le încerci

astăzi, 15:30
60

Mâncarea gustoasă şi aromată nu se găseşte doar la restaurante sau la fast-food, ci poate deveni parte din alimentaţia ta zilnică. Poţi să găteşti gustos acasă, indiferent de câ...