Guvernul vrea să păstreze subvenţiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei

Guvernul vrea să păstreze subvenţiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei
Românii ar putea plăti acelaşi preţ la întreţinere, în această iarnă. Grupul de lucru interministerial, constituit pentru a scăpa populaţia de creşterea costului termoficării, va propune Guvernului amânarea aplicării normelor care ar arunca în aer preţul întreţinerii, cel puţin până în martie.

Recent, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor implicaţi ca, în termen de maximum zece zile, până pe 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat pentru populaţie.

Raportul va fi elaborat de către un comitet interministerial, din care fac parte miniştrii Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului, precum şi oficiali ai Ministerului Finanţelor şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Populaţia ar putea scăpa, deci, într-o primă fază, de creşterea bruscă a preţului termoficării.

Potrivit calculelor făcute de preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, la iarnă, pentru un apartament standard, două camere locuit de trei persoane, situat într-un bloc necontorizat, numai pentru apă caldă şi căldură se va plăti în medie lunar câte 797 de lei de către locuitorii din Mangalia, câte 790 de lei de către locuitorii din Buzău, câte 714 lei de către cei din Botoşani sau câte 578 de lei de către craioveni. Cele mai mici facturi le vor avea locuitorii din Constanţa, câte 363 de lei lunar, urmaţi de cei din Ploieşti cu câte 403 lei lunar sau de cei din Bacău cu 405 lei lunar. La Timişoara, preţul plătit pentru o gigacalorie va creşte cu 178%, la Târgu-Mureş cu 169%, iar la Botoşani cu 220%.

Asta va însemna că pentru acelaşi apartament standard, două camere locuit de trei persoane, se va plăti la întreţinere numai pentru apă caldă şi căldură câte 590 de lei în Târgu-Mureş, 714 lei în Botoşani şi câte 516 lei la Timişoara. Potrivit preşedintelui Mihai Mereuţă, calculul a fost făcut "pentru lunile de iarnă la un consum mediu de 1,8 gigacalorii lunar".

"Oamenii nu vor putea face faţă, în această perioadă de criză, creşterii bruşte a costurilor termoficării", au declarat pentru Gândulsurse guvernamentale. Acestea au precizat că există mai multe variante în discuţie, trecerea termoficării la Ministerul Economiei fiind una dintre ele. "Nu s-a luat încă o decizie finală în acest sens, specialiştii vin cu propuneri, acestea sunt analizate şi săptămâna aceasta, miercuri sau joi, vom pune pe masa Guvernului o soluţie", au precizat pentru Gândul sursele citate.

Propunerea grupului de lucru se loveşte însă de problema finanţării sistemului de termoficare, un mare consumator de energie, dar şi un important poluator. Reprezentanţii Ministerului Mediului discută cu cei ai Ministerului Economiei, pentru că există fonduri europene care ar putea fi folosite pentru modernizarea sistemului de termoficare. Specialiştii vor recomanda şi utilizarea unor bonusuri care ar putea fi date de Ministerul Economiei, pentru promovarea energiei verzi.

Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
37

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
74

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
774

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...