Sistemul Antigrindina a lansat pana in prezent 2.400 de rachete in Romania si au fost protejate astfel foarte multe suprafete agricole, cu toate ca nu avem decat 60 de puncte de lansare, sustine secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
"Am tras pana in prezent 2.400 de rachete antigrindina si am reusit sa protejam foarte multe suprafete in situatia in care noi nu avem decat 60 de puncte de lansare. Suntem la jumatatea programului investitional care trebuie sa se inchida in anul 2020", a spus Botanoiu, joi, pentru Agerpres.
In privinta asigurarilor agricole incheiate de fermieri pe o masura finantata din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala, oficialul a anuntat ca pana in prezent sunt 137 de beneficiari care si-au asigurat culturile impotriva fenomenelor meteo extreme.
"Am pus la dispozitia producatorilor 42,7 de milioane de euro pe o masura din PNDR 2020 pentru asigurarea culturilor, iar pana acum avem 137 de beneficiari cu alocari de la 55% pentru cei care au ferme mari si pana la 70% pentru cei cu ferme mai mici", a precizat Botanoiu.
Ce spunea ministrul Daea
Pe 4 iunie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara ca suprafata agricola afectata de inundatii si grindina este undeva la 10.000 de hectare la nivel national, dar culturile nu au fost compromise.
"Avem informatii despre culturile afectate de inundatii, dar sunt relative, pentru ca ceea ce este astazi nu este maine in sensul ca anumite suprafete pe care acum balteste apa peste cateva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decat in pericol temporar fara sa fie compromisa. Vom avea in curand datele exacte. Este insa o suprafata mica, undeva la 10.000 de hectare la nivel national si asta inseamna diverse culturi afectate de baltiri sau de grindina, atat cu grau cat si cu rapita, orz dar si cu culturi de primavara, in speta floarea soarelui, porumb si anumite suprafete cu mazare. Eu am o vorba: e mai mult bine decat rau pentru agricultura", a precizat atunci Petre Daea.