Guvernul scoate 9 categorii de persoane din listele electorale

Memorandumul adoptat de guvern cu privire la verificarea numarului de alegatori din Romania are si o anexa care prevede cele 9 categorii de persoane despre care primarii si prefectii trebuie sa ofere informatii.

Printre acestia se numara nu doar persoanele decedate, care si-au pierdut dreptul de a vota sau romanii cu domiciliul in strainatate, dar si cei al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit sau persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa, conform documentului publicat de Curentul in facsimil.

In mod surprinzator, prefectii si primarii trebuie sa comunice Guvernului si "persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului". Ramane de vazut cum vor interpreta autoritatile locale expresia "nu se coreleaza".

Conform acestui document, datele trebuie trimise pana pe 24 august prefectilor si presedintilor de Consilii Judetene, de intreaga operatiune ocupandu-se Aurel Ciudin, director general adjunct la Directia Generala pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului.

Documentul este datat 8 august si este semnat de noul ministru delegat pentru administratie, Radu Stroe, aprobat de premierul Victor Ponta si avizat de Ministrul de Externe, Titus Corlatean, Victor Ponta din nou, in calitate de ministru interimar al Justitiei si Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Ca initiatori figureaza Mircea Dusa, ministrul de Interne, Radu Stroe si Ion Moraru - secretarul general al Guvernului.

 

Guvernul a adoptat un memorandum privind referendumul: Aduna date de peste tot


Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care toate institutiile si structurile subordonate sunt puse sa ofere date semnificative cu privire la numarul alegatorilor.

Ponta a citat din una dintre cele trei adrese primite de la CCR, respectiv cea in care se cerea Guvernului sa ia "masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale", chiar daca CCR a remis ulterior precizari in care arata ca solicita "listele permanente actualizate la 29 iulie".

"Printr-un memorandum aprobat de catre Guvern, toate institutiile, in special Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe si toate celelalte structuri, vor fi implicate in oferirea tuturor datelor necesare pentru a putea transmite catre CCR un raspuns cat mai complet si mai corect privind listele electorale permanente la data de 29 iulie", a declarat Ponta.

Premierul a sustinut ca mini-recensamantul anuntat anterior de Guvern nu poate fi realizat din cauza "apelului lui Traian Basescu si al primarilor PDL".

"In momentul in care ei boicoteaza, ar fi o irosire de resurse si de timp. Se vor pune cap la cap toate datele dispersate", a adaugat premierul, enumerand cateva categorii de persoane si de informatii avute in vedere, cum ar fi persoanele decedate sau care si-au schimbat domiciliul, dar si CNP-urile de la CNAS si casele de pensii.

Premierul a spus ca se va face un efort coordonat de Ministrul Administratiei pentru obtinerea tuturor informatiilor necesare.

"Sper sa reusim. Cred ca suntem capabili sa le coordonam. E vorba si despre date pe care trebuie sa le primim din strainatate. Termenul e stabilit in anexele de la memorandum", a mai declarat Ponta.


Prefectii, primarii - toata lumea verifica date

Asaltat de jurnalisti cu intrebari, Victor Ponta a oferit informatii contradictorii. El a spus ca nu Guvernul detine listele electorale permanente, ci Biroul Electoral Central, si a facut referire la informatiile aparute in presa, potrivit carora listele s-ar afla in prezent la Parchetul General.

"Daca am inteles bine ce ni s-a cerut, problema este de a vedea daca intr-adevar le-au actualizat", a declarat premierul, intrebat fiind ce a inteles ca i-a solicitat Curtea sa ofere ca date.

Victor Ponta a mai spus ca fiecare primar va trebui sa vada daca a inscris in liste toate persoanele decedate in tara sau in strainatate si ca vor fi verificate si persoanele care "au decedat in spitalele din orasele mari".

Intrebat daca a cerut lamuriri de la Curtea Constitutionala cu privire la cea de a treia adresa trimisa, cea care continea erata la motivarea deciziei CCR si care a fost marti publicata in Monitorul Oficial, Victor Ponta a raspuns afirmativ.

"A fost semnata de domnul judecator Minea care asigura conducerea Curtii pe perioada in care domnul Zegrean e in concediu", a precizat premierul.

De asemenea, intrebat pe care dintre cele trei solicitari ale CCR a luat-o in considerare in momentul in care a decis aprobarea acelui memorandum, Victor Ponta a spus ca pe toate trei, aratandu-le jurnalistilor.

Victor Ponta a fost intrebat daca nu se comite o ilegalitate in momentul in care se reactualizeaza listele electorale acum, din moment ce legea prevede clar ca acest lucru trebuia facut in maximum 5 zile de la declansarea referendumului, adica pana pe 11 iulie.

"Nu cred ca indeplinind o solicitare a CCR comit o ilegalitate", a fost replica premierului.

El a mers mai departe cu explicatiile, la insistentele jurnalistilor, spunand ca Executivul a decis de fapt sa solicite prin intermediul prefectilor ca primarii, desi nu le sunt subordonati, sa verifice listele electorale permanente, cu toate ca el insusi a recunoscut ca acestea sunt la Biroul Electoral Central.

"Este solicitarea CCR, va rog sa nu ma intrebati pe mine de ce a decis asa", a mai spus Ponta.

Intrebat daca primarii care nu au actualizat listele in termenul prevazut de lege vor fi sanctionati, premierul a raspuns: "Singurii care pot aplica sanctiuni sunt cei de la Autoritatea Electorala Permanenta, institutie aflata in subordinea Parlamentului".

Victor Ponta a dat inca o data vina pe predecesorul sau, premierul Ungureanu, pentru ca nu ar fi actualizat listele electorale permanente pentru alegerile locale din 10 iunie.

"Bineinteles ca eu nu am stiut, credeti ca aveam interesul sa fie neactualizate?", a adaugat el, raspunzand unei intrebari, precizand totodata ca de astazi se incepe actiunea de "verificare" a listelor, iar toate datele vor fi transmise catre CCR pana in 31 august.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...