Guvernul pregateste Agentia de jecmanit cetateanul!

Guvernul pregateste Agentia de jecmanit cetateanul!
Guvernul vrea sa-i rupa pe soferi cu amenzi, pentru a umple vistieria. Politia Rutiera va primi puteri discretionare, alaturi de Jandarmerie si politiile comunitare. 
 
In plina criza economica, Guvernul vrea sa infiinteze o noua agentie platita din bani publici - Agentia Nationala de Colectare a Amenzilor (ANCA), care sa stea cu biciul pe cetatean, sa incaseze banii din amenzi si sa-l bage la inchisoare daca nu plateste. Ministerul Transporturilor a initiat un "proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2009 - 2013", cu intentia de a spori amenzile rutiere si a micsora numarul de victime de pe sosele. Justifi­carea din nota de funda­mentare a proiectului e una macabra: "cresterea gradului de siguranta rutiera, prin scaderea numarului de victime, ar conduce la cres­terea veniturilor bugetare".

Atentie, soferi, ANCA e pe urmele voastre!

Agentia Nationala de Colectare a Amenzilor (ANCA) va functiona ca o autoritate in subordinea Ministerului Justitiei, cu atributii in "procesarea, administrarea si colectarea de amenzi". ANCA va avea acces la conturile bancare ale soferilor si va putea incasa amenzile direct din conturile acestora, in caz de neplata pana la data scadentei. Daca nu exista un cont, "ANCA recurge la un executor judecatoresc".

Daca si aceasta procedura esueaza "ANCA dispune un numar de alte metode de constrangere cum ar fi: revocarea permisului auto; confiscarea autoturismului; sau - printr-un ordin judeca­toresc - arestarea persoanei care a incalcat legea la un centru de arest pe o perioada determinata, pe langa obligatia de a-si achita amenda".

Arest pentru soferi

Nu doar politistii rutieri vor putea aplica sanctiuni contraventionale, acest drept va fi extins si pentru jandarmi si politistii comunitari. Cuan­tumul amenzilor si numarul de puncte de amen­da vor fi sporite. Va fi posibila "mutarea responsabilitatii savarsirii contraventiei de la soferul care a condus vehiculul, la proprietarul vehicului, in cazul determinarii contraventiei prin mijloace electronice, pentru simplifi­carea incasarii amenzilor". Iata, cum se va incalca un principiu juridic, acela ca nimeni nu poate fi pedepsit pentru o fapta pe care nu a comis-o.

De asemenea, se doreste "eliminarea institutiei martorului din procedura contraventionala", ceea ce va face ca cetateanul sa nu se mai poata apara cu martori impotriva unui eventual abuz, cele constatate de politist in proces-verbal devenind astfel litera de lege.

O alta prevedere ridicola: "Testarea alcoolemiei de catre agentii de politie, de fiecare data cand acestia opresc autovehiculele". Adica toata lumea va trebui sa sufle obligatoriu in alcooltest.

Fara analiza sangelui

Cine va plati oare uriasele costuri ale unui asemenea demers deplasat, care ii va transforma pe romani in prezumtivi betivi la volan? In plus, proiectul elimina obligativitatea probei biologice de analiza a sangelui, iar buletinul de analiza al alcootestului, care masoara concentratia de alcool in aerul expirat, va deveni proba deplina.

Doar daca soferul va dori sa conteste aceasta proba, va putea sa-si faca analiza sangelui, pe cheltuiala proprie, pentru a dovedi contrariul.O alta noutate: cine va depasi de cel putin doua ori viteza legala, va putea fi inchis in arestul politiei pentru 24 de ore si i se va putea suspenda permisul de la 1 an la 3 ani.

La fel si pentru cei prinsi bauti la volan. Vor fi interzise detec­toarele radar si se va permite pe scara nationala ridicarea autovehiculelor parcate nelegal. (Sursa:Ziua)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
141

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
485

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
66

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...