Guvernul: bancile sa dea credite mai repede

Guvernul analizeaza caile prin care ar putea sa impuna bancilor o perioada maxima de 30 de zile pentru analiza dosarelor de credit, dupa ce recent premierul Emil Boc le-a cerut bancherilor sa urgenteze raspunsurile pentru companiile care cer finantare.

"Instituirea unei astfel de obligatii va fi analizata luand in considerare ca procedura de solutionare a cererilor de creditare este diferita pentru persoane fizice si firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioada mai lunga sau mai scurta, in functie de suma solicitata si de obiectul contractului. Obligatia poate fi insa introdusa printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar si o perioada suplimentara de raspuns daca durata analizei depaseste 30 zile, cu conditia ca solicitantul sa fie informat din timp", au declarat surse ministeriale, citate de Mediafax.

Circa trei sferturi din creditele acordate companiilor au in spate garantii imobiliare, potrivit datelor BNR. Analiza dosarelor cu garantii imobiliare este mai anevoioasa, in conditiile in care este nevoie de evaluarea imobilelor si verificarea documentelor.

Prin modificarile luate in discutie de Guvern, bancile ar fi obligate sa comunice decizia privind acordarea creditului in cel mult 30 zile de la inregistrarea cererii.

Daca durata de solutionare a cererii necesita mai mult de 30 zile, raspunsul va fi comunicat intr-un interval mai lung, cu conditia ca solicitantul sa fie anuntat in scris despre acest lucru, scrie Ziarul Financiar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

Friday, 27 September 2024

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...