Guvernul ar putea să adopte, săptămâna aceasta, un plan naţional pentru incluziunea refugiaţilor ucraineni

Guvernul ar putea să adopte, săptămâna aceasta, un plan naţional pentru incluziunea refugiaţilor ucraineni

Guvernul ar putea să adopte, săptămâna aceasta, un plan naţional pentru incluziunea refugiaţilor ucraineni. Proiectul actului normativ a fost şi la ultima şedinţă pe agenda Executivului.

Din cei peste 1 milion 100 de mii de ucraineni care ne-au trecut graniţele de la începutul războiului, 90 de mii au decis să rămână în România.

Însă doar puţin peste 2.000 şi-au găsit de lucru. Pentru ceilalţi există pericolul să nu mai aibă resurse, iar guvernul intenţionează să-i ajute cât mai mult să se integreze – să înveţe limba, să aibă un serviciu şi acces la educaţie pentru copiii lor.

Consilierul de stat Mădălina Turza spunea că după sprijinul acordat de urgenţă celor care intrau în ţara noastră, fugind din calea războiului, acest plan este dedicat integrării celor care au ales să rămână în ţara noastră şi anume aproximativ 90 de mii de persoane dintre care 40.000 sunt copii. Ea spunea că resursele lor încep să se epuizeze şi, pentru a se evita situaţiile dramatice de excluziune, actualul cabinet a programat această a doua etapă de sprijin.

„Scopul fundamental al acestui plan de măsuri se focusează pe ideea de a-i sprijini pe ucraineni să devină independenţi, adică să îşi poată găsi un loc de muncă, o locuinţă, să îşi poată înscrie copiii la şcoală şi să poată învăţa cât mai repede limba română, astfel încât să se integreze în societatea noastră”, a precizat Mădălina Turza, conform Rador.

Ea a mai spus că cetăţenii ucraineni, beneficiari de protecţie temporară, se pot informa şi de pe platformă guvernamentală protecţie.ucraina gov.ro. Pe această platformă ei pot afla toate informaţiile necesare despre felul cum pot avea acces la servicii, la drepturi, cum pot intra în ţara noastră şi orice fel de altă întrebare din domeniul juridic îşi poate găsi răspunsul.

(Editor: R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
82

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
45

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
51

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...