Guvernul a hotarat: Indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile nete

Guvernul a hotarat: Indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile nete
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Hotararea de Guvern reglementeaza conditiile si procedurile de acordare a drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului, in conformitate cu modificarea OUG nr.148/2005, adusa prin Legea nr. 257/2008.

Mamicile vor primi, dupa 1 ianuarie 2009, o indemnizatie pentru cresterea copilului care va reprezenta echivalentul sumei de 85% din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, a declarat Mariana Campeanu, ministrul muncii.

Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pana cand copilul implineste doi ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani.

"Ceea ce este important de lamurit este ca vor fi luate in calcul, la stabilirea indemnizatiei, toate veniturile realizatede persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitarii si cele prevazute in Codul fiscal", a precizat Mariana Campeanu. "In cazul in care 85% din veniturile realizate reprezinta mai putin de 600 de lei, se acorda 600 de lei", a mai adaugat ministrul Campeanu.

Tot in sedinta miercuri, Guvernul a decis ca mamele vor primi la nasterea copilului o alocatie de 230 lei, incepand din ianuarie 2009, cu aproximativ 8% mai mult decat in prezent.Alocatia se acorda pentru primii patru copii nascuti.

Hotararea Guvernului pentru modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 148/2005 vine ca urmare a adoptarii Legii nr. 257/2008, care a stabilit ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

Aceste prevederi se vor aplica si persoanelor care se afla in plata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 257/2008.

Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 746 din 4 noiembrie 2008.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro!

astăzi, 10:24

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace î...

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30
109

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași! (foto)

astăzi, 08:13
520

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...