Guvernul a aprobat noua formula de calculare a pretului de vanzare a locuintelor ANL

Guvernul a aprobat noua formula de calculare a pretului de vanzare a locuintelor ANL
Executivul a adoptat, miercuri, proiectul prin care locuintele ANL vor fi vandute tinerilor dupa un an, pretul acestora reprezentand valoarea de inlocuire pe metru patrat multiplicata cu suprafata construita efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintelor pana la data vanzarii acestora, la care se adauga, comisionul de pana la 1% al unitatii prin care se efectueaza vanzarea.

HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte continua programul guvernamental de sprijin al tinerilor aflati la inceputul carierei profesionale, carora sursele de venit nu le permit achizitia unei locuinte in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Actul normativ a fost elaborat de MDRT, in contextul in care Legea nr. 152/1998 a fost recent modificata, astfel incat vanzarea locuintelor detinute cu chirie sa fie permisa dupa 1 an de inchiriere neintrerupta. De asemenea, OUG nr. 33/2010 a modificat si modul de stabilire a valorii de vanzare a locuintelor pentru tineri. Astfel, scopul HG il constituie punerea in aplicare a modificarilor aduse Legii privind infiinarea ANL, prin intermediul acestor acte normative.

Potrivit HG, locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, altele decat cele destinate inchirierii in mod exclusiv unor tineri specialisti din invatamant si din sanatate, se vor putea vinde numai la solicitarea titularilor contractelor de inchiriere.

Valoarea de vanzare a locuintelor pentru tineri va reprezenta valoarea de inlocuire pe metru patrat multiplicata cu suprafata construita efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.

Totodata, valoarea de inlocuire va fi calculata ca fiind valoarea medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate, in conditiile legii, in cursul anului anterior, de catre ANL cu antreprenorii, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul intre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuintelor puse in functiune in anul anterior si valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinte.

La stabilirea pretului de vanzare a locuintei calculata astfel, se va adauga comisionul de pana la 1% al unitatii prin care se efectueaza vanzarea.

In acelasi timp, HG prevede ca valoarea de inlocuire pe metru patrat sa fie stabilita, annual, prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si turismului.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
71

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
130

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
1469

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...