Guvern cu PNL: Basescu - D.A., PDL - ba

Guvern cu PNL: Basescu - D.A., PDL - ba
Guvernarea PDL-PNL inainte de alegeri, propusa de presedintele Traian Basescu, nu se arata fezabila nici macar pentru democrat-liberali.

Presedintele declarase ca ar vrea un guvern de dreapta in frunte cu un premier de la PDL. Crin Antonescu a respins din start ideea refacerii Aliantei D.A., iar pesedistii considera oferta sefului statului "o perdea de fum".

Democrat-liberalii nu-i pot indeplini dorinta presedintelui Traian Basescu de a avea un guvern PDL-PNL inainte de alegeri. Desi spun la unison ca ar vrea sa guverneze din nou impreuna cu fostii frati de alianta, liderii democrat-liberali nu cred in sansele de reusita ale unui astfel de proiect, cu atat mai putin inainte de alegeri. Vasile Blaga, secretarul general al PDL si ministru interimar al Internelor, a explicat ca pana pe 7 decembrie "lucrurile sunt mai complicate", in contextul in care atat formatiunea sa, cat si PNL sustin candidati diferiti la presedintie.

"Am spus inca din campania electorala de la alegerile parlamentare, eu mi-as fi dorit o guvernare cu PNL. (...) Pentru ca nu aveam nici incompatibilitate in a construi un program de guvernare. Cu ei nu am discutat niciodata despre cota unica, TVA. Eu mi-as fi dorit o guvernare cu PNL si nu vad de ce nu am guverna alaturi de ei", a mai aratat Blaga.

Contactat de Romania libera, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a dat insa de inteles ca revenirea la guvernare a liberalilor alaturi de democrat-liberali este, in viziunea sa, aproape imposibila: "Nu vreau sa comentez mai mult. Noi am mai incercat cu ei si anul trecut. Ar trebui sa-si asculte (n. red. – liberalii) electoratul, care e clar compatibil cu al nostru". La randul lui, Ioan Oltean, vicepresedinte al PDL, ne-a declarat ca formula unui guvern cu PNL este improbabila, mai ales ca nu au existat negocieri cu liberalii in acest sens. Vicepresedintele PDL Cezar Preda este, la randul lui, sceptic cu privire la o eventuala apropiere de PNL. El nu neaga posibile discutii disparate intre diversi politicieni din cele doua partide, dar spune ca sansele ca asemenea conversatii sa dea rezultate inainte de alegeri sunt practic nule. Un alt lider al PDL sustine sub protectia anonimatului ca oferta lui Traian Basescu este "de imagine".
 
"Deocamdata noi avem ce am vrut – sa ramana Guvernul Boc in functie pana la alegeri", a adaugat sursa citata. Pe de alta parte, senatorul democrat-liberal Ornest Onofrei spune ca propunerea lui Traian Basescu privind un guvern PDL-PNL are la baza realitatea din Parlament. Potrivit senatorului, "mult clamata majoritate" de 65 la suta din Parlament s-a dovedit, marti, la votul Cabinetului Croitoru, ca este de numai 53 la suta si crede ca la votarea urmatorului guvern aceasta va scadea sub 45 la suta.

Antonescu: "Cat e Basescu la Cotroceni, sa-si ia gandul"
In tabara PNL, oferta lui Traian Basescu a fost privita ca un cal troian, menit sa submineze autoritatea lui Crin Antonescu in partid si, in acelasi timp, sa deruteze electoratul liberal, care sa se orienteze in batalia din turul II spre Traian Basescu (in cazul in care acesta va fi contracandidatul lui Mircea Geoana). Crin Antonescu a respins categoric propunerea de la Cotroceni: "Cu PDL, atata vreme cat e condus de Traian Basescu, de la Cotroceni sau din Modrogan, si acum, si dupa alegeri. (...) Le spun inca o data sa-si ia gandul si spun foarte limpede ca eu, in calitatea mea de om politic si presedinte al PNL, mi-am mentinut intotdeauna cu consecventa si fermitate afirmatiile si pozitiile". De pe margine a intervenit si Mircea Geoana, presedintele PSD, care a calificat propunerea presedintelui drept o "perdea de fum".

 
(Romania Libera)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
3

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
293

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
239

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...