Duminica se va inaugura Garda de Interventie Stefanesti

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani va desfăşura duminică, 8 noiembrie 2009, începând cu ora 12.30, în oraşul Ştefăneşti, ceremonialul militar prilejuit de operaţionalizarea subunităţii profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi inaugurarea Centrului Zonal de Informare şi Pregătire în Situaţii de Urgenţă.

La acest eveniment vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale.

Înfiinţarea noii subunităţi, de o deosebită importanţă pentru siguranţa cetăţenilor din zonă, a fost posibilă datorită implicării Consiliului Local al Oraşului Ştefăneşti care a asigurat terenul şi spaţiile necesare acesteia. Noua subunitate va executa misiuni specifice de gestionare a situaţiilor de urgenţă pe raza administrativ teritorială a oraşului Ştefăneşti şi a comunelor Ripiceni, Mihălăşeni, Dobârceni, Româneşti, Santa Mare, Călăraşi cu cele 33 de sate aparţinătoare, numărul total de locuitori care beneficiază de serviciile noii structuri fiind de peste 22.000.

Personalul din compunerea acesteia este asigurat prin redistribuirea de la celelalte subunităţi. Operaţionalizarea noii gărzi de intervenţie, care funcţionează în subordinea Detaşamentului de Pompieri Botoşani, are ca scop principal creşterea mobilităţii echipajelor de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de tipurile de risc specifice zonei est a judeţului.

În urma înfiinţării Gărzii de intervenţie Ştefăneşti s-a redus timpul de răspuns în cadrul raionului cu aproximativ 20 minute. Din statistica intervenţiilor, reiese că în zona de competenţă a noii subunităţi serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au acţionat în ultimii 3 ani pentru stingerea a 150 incendii, pentru salvarea şi evacuarea pe timpul inundaţiilor din 2005 şi iulie 2008 a peste 1.000 de persoane din calea apelor.

Centrul Zonal de Informare şi Pregătire în Situaţii de Urgenţă are o capacitate de 60 de locuri şi a fost înfiinţat în scopul creşterii gradului de informare şi pregătire a populaţiei în domeniul prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi al intervenţiei în cazul manifestării acestora.

În cadrul centrului vor fi instruiţi personalul de conducere din cadrul administraţiei publice judeţene/locale, managerii operatorilor economici şi instituţiilor de învăţământ, şefii şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Totodată se vor desfăşura şedinţe de pregătire şi informare preventivă cu şcolarii şi preşcolarii din judeţ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
338

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
361

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
217

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...