GRIPA NOUA: Ministerul Sanatatii face un apel catre medicii de familie sa raspunda operativ solicitarilor bolnavilor!

Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii- febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale - trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult  după orele de program pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa doctorului, transmite Ministerul Sanatatii, in această dimineaţă.

În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital de boli infecţioase.

Facem un apel către medicii de familie să înţeleagă situaţia şi să răspundă cu maximă operativitate acestui tip de solicitări, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Comitetul de Coordonare pentru Gripă a decis ca, începând de miercuri, 25 noiembrie a.c., comunicatele de presă ale Ministerului Sănătăţii să conţină informaţii privind numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor cauzate de gripa  A/H1N1. În raportările zilnice nu se vor mai regăsi însă date personale ale celor care au decedat, respectiv vârsta, sexul, localitatea unde s-a produs decesul etc.

Această decizie a venit în urma difuzării/publicării, în ultima perioadă, a mai multor reportaje care au indus, nejustificat, un sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei, dar şi presiune asupra personalului medical. De asemenea, se impune protejarea drepturilor pacienţilor şi a familiilor lor, multe dintre acestea sesizând autorităţile în acest sens.

Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii are datoria de a  evita expunerea medicilor la comentarii,  judecăţi şi atitudini  agresive din partea unor voci neautorizate din punct de vedere medical. Astfel de situaţii pot duce la demotivarea unor persoane care nu fac altceva decât să salveze vieţi şi să limiteze răspândirea virusului pandemic.

Ministerul Sănătăţii este singura autoritate care va prezenta date şi informaţii privind evoluţia îmbolnăvirirlor cu A/H1N1, iar acest lucru se va realiza zilnic, printr-un comunicat de presă difuzat la orele 12.00. Pentru media audio-video, informaţiile cuprinse în comunicatul oficial vor fi diseminate de către comunicatorii desemnaţi prin ordin de ministru.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

astăzi, 11:43

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte. Cei doi s-au cunoscut la Com...

Biserica nouă de la Mănăstirea Popăuţi va fi în sărbătoare! Ridicată în șase luni, pictată în șapte ani!

astăzi, 10:39

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Biserica nouă cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, a Mănăstirii Popăuţi î...

Alertă de vreme rea: Cod galben în toată țara, inclusiv în județul Botoșani!

astăzi, 10:17

În intervalul 29 septembrie, ora 10:00, 30 septembrie, ora 22:00, meteorologii anunță vreme rea. A fost emis un cod galben valabil în toată țara. În intervalul menționat, ave...