Comisarii din cadrul Gărzii de Mediu din Botoșani au efectuat două controale, unul pe 8 iulie și altul pe 9 iulie, la amplasamentul colectorului de canalizare situat pe strada Plopilor, amonte de pod DN 29 (strada Săvenilor). Sesizările primite privesc deversarea de ape uzate neepurate în cursul pârâului Luizoaia.
Astfel, pentru obiectivul ce privește sistemul de distribuție a apei potabile și canalizare, epurare și evacuare a apelor uzate din municipiul Botoșani, operatorul economic nu deține autorizație de mediu. Mai mult, prin supraplinul colectorului de canalizare cu diametrul de 400mm, din zona str. Plopilor nr. 10, amonte de pod DN 29 (Săvenilor), colmatat, se deversau în cursul de apă al râului Luizoaia ape uzate neepurate. Debitul apelor uzate neepurate în pârâul Luizoaia, prin conducta, de este de circa 60l/secundă, debutând din data 05.07.2025, iar până la încheierea notei de constatare din data de 09.07.2025, deverasea nu a fost stopată.
Disconfortul olfactiv se simțea de-a lungul întregului curs de apă al pârâului Luizoaia, de la punctul de deversare a apelor uzate neepurate și până în zona podului de pe DN 29. În zona gurii de evacuare a apelor uzate neepurate provenite din rețeaua de canalizare precum și în zona din aval de aceasta, apa prezenta o culoare negricioasă, cu o turbiditate ridicată.
Conform procedurilor interne s-a deschis FIȘA DE AVERTIZARE ÎN CAZ DE POLUARE ACCIDENTALĂ. Conform probelor de apă prelevate de SGA Botoșani din zona pârâului Luizoaia și râul Sitna, 450 m aval. cfl. r. Luizoaia reies depășiri la indicatorul azot amoniacal NH4+ valoare înregistrată punct de prelavare amonte pod DN29: 29,78 mgNH4/l, valoare înregistrată punct de prelavare r. Sitna, 450 m aval. cfl. r. Luizoaia: 9 mgNH4/l, față de 3 mgNH4/l valoare-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane evacuate în receptori naturali.
O altă constatare se referă la indicatorul de suspensii valoare înregistrată punct de prelavare amonte pod DN29: 36,4 mg/l, față de 35 mg/l valoare-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane evacuate în receptori naturali. Indicatorul detergenti valoare înregistrată punct de prelavare amonte pod DN29: 0.583 mg/l, față de 0.5 mg/l valoare-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane evacuate în receptori naturali.
În plus, operatorul economic nu a anunțat, până la data încheierii notei de constatare, autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului (ANMAP) de producerea avariei, respectiv colmatarea colectorului de 400mm și efectuarea operațiunilor voluntare de deversare ape uzate menajere, neepurate în cursul de apă Luizoaia, care a determinat un incident de mediu, obligație prevăzută de art.79, alin.4, lit.c din Legea 104/2011 privind calitatea aerului.
În sarcina operatorului economic s-au stabilit măsuri cu termen scurt de remediere a neconformităților constatate, de monitorizare a cursului de apă Luizoiaia, pe zona afectată, până la stingerea fenomenului de poluare și măsuri cu termen permanent în vederea prevenirii accidentelor/incidentelor de mediu.
Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două amenzi contravenționale în cuantum de 100.000 lei și un avertisment.