Meteorologii arată că şi sud-estul judeţului Suceava începe să fie afectat de același fenomen periculos pentru agricultură și rezervele de apă din sol, în condiţiile în care în jur de 30% din judeţul vecin suferă de lipsa precipitațiilor. Problema este că seceta se află în continuă expansiune și acoperă tot mai multe zone. Cum prognozele meteo indică ceva precipitaţii abia în noaptea de marţi şi în dimineaţa de miercuri, problema nu prea are şanse de rezolvare, mai ales că o toamnă secetoasă, afectează însămânțările și implicit agricultura din anul următor.
Problema secetei a fost adusă în discuţie şi în şedinţa Consiliului Judeţean, atunci când consilierul liberal Radu Anton a cerut să se facă ceva în această privinţă.
Fără a da un răspuns concret, şeful Consiliului Judeţean Botosani, Costică Macaleţi, a susţinut că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a discutat despre problema secetei.
Managerul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, a propus o întâlnire cu primarii localităţilor pe lângă care trece conducta de alimentare cu apă Ştefăneşti- Săveni. "Peste o lună de zile se termină conducta Ştefăneşti- Săveni şi aş vrea să ne întâlnim cu reprezentanţii unităţilor administrativ- teritoriale riverane acestei conducte să vedem dacă au proiecte, studii de fezabilitate,surse de finanţare pentru ca din aproape în aproape să reuşim să pătrundem unde este nevoie", a susţinut Gabriel Cârlan.
Până una- alta, însă, oamenii din rural sunt obligaţi să-şi vândă animalele ce le asigură supravieţuirea pe preţuri de nimic pentru că nu mai au hrană şi apă de adăpat. Fermierii îşi contabilizează deja pierderile din acest an agricol şi nu întrevăd şanse de reabilitare nici măcar pentru anul viitor.