ASTAZI: Sfantul Fanurie. Vezi si prajitura Sfantului Fanurie
Stiri Botosani Saturday, 27 August 2016 ActualitatePrimeste botezul si revine dupa un timp in orasul sau natal. Afla ca mama sa a murit in momentul in care a fost descoperita de el intr-un local si ca fratii sai s-au raspandit prin lume. Revine in pustie si duce o viata aspra, manca o data la trei zile. Prin rugaciune a adus tamaduire surzilor, orbilor, botezandu-i si invatandu-i dreapta credinta.
Cu toate ca savarsise atatea minuni, este nevoit sa parasesca cetatea, din cauza rautatii oamenilor. Acestia spuneau ca minunile savarsite de el nu sunt facute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Se pare ca ajunge in Egipt, unde o readuce la viata pe fiica regelui. In urma acesti minuni, imparatul si slujitorii sai au primit botezul. Dupa o vreme, vrajitorii din Egipt s-au ridicat impotriva lui Fanurie si astfel, sfantul a fost supus la multe chinuri: i s-au taiat mainile si degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dintii, a fost batut cu pietre, ca in cele din urma sa i se taie capul.
Moastele Sfantului Fanurie au fost descoperite de cativa pastori, in jurul anului 1500, intr-o pestera. Alaturi de moastele sale, au gasit si o piele de animal pe care era scrisa viata Sfantului Fanurie.
Prajitura Sfantului Fanurie - o prajitura cu specific grecesc, gustoasa si usor de pregatit
Desi nicio scriere nu precizeaza nimic in legatura cu mama Sfantului Fanurie, exista o puternica traditie in Grecia si Cipru, legata de "fanuropite", prajiturile Sfantului Fanurie, care se dau de pomana pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plina de pacate, care nu a vrut sa se pocaiasca pana la moarte. In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat".
Prajiturile se pot face oricand in timpul anului, dar in mod deosebit se coc in ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi impartite. Cei care le ofera, rostesc rugaciuni "pentru mama Sfantului Fanurie".
Ingrediente:
375 ml. ulei de masline extra virgin
500 g. Zahar
1 kg. Faina
375 ml. apa calduta
125 ml. Coniac
250 ml. suc proaspat stors de portocale
300 g. stafide
1/2 lingurita nucsoara pudra
1 varf de cutit cuisoare pudra
1 lingurita scortisoara pisata
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic praf de copt (10 g.) miere nuca (o jumatate de cana) tocata sau susan
Instructiuni:
Amestecam zaharul cu uleiul de masline pana cand acesta se dizolva. Se adauga apa calduta, coniacul, condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul de portocale. Int-un bol separat, amestecam faina, praful de copt si stafidele. Adaugam acesta compozitie peste cea initiala (compusa din ulei si zahar etc). Apoi, se mixeaza ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in tava, se stropeste cu putin ulei de masline si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. Dupa ce prajitura este scoasa din cuptor se unge cu miere si se orneaza cu nuca tocata sau seminte de susan.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD!
PSD nu va face nicio contestaÈ›ie, chiar dacă diferenÈ›a este foarte mică, a spus Ciolacu, într-o declaraÈ›ie de presă. Acesta a spus că a sunat-o pe Elena Lasconi. ”Eu aseară mi-a...
Nova Apaserv întrerupe furnizarea apei, se execută lucrări de remediere a unei avarii!
În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic GriviÈ›a 1 din municipiul BotoÈ™ani, S.C. Nova Apaserv S.A. BotoÈ...
Botoșăneancă ajunsă la spital în urma unui incendiu, a încercat să își salveze bunurile! (Foto)
Un incendiu s-a produs, luni, 25 noiembrie, într-o gospodărie din localitatea Prăjeni. Un adăpost de animale a luat foc, iar flăcările s-au extins È™i la acoperiÈ™ul unei clădiri din aprop...
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici