Grâu de panificaţie în valoare de peste 36.000 lei, confiscat de poliţiştii botoşăneni şi comisarii Gărzii Financiare

Grâu de panificaţie în valoare de peste 36.000 lei, confiscat de poliţiştii botoşăneni şi comisarii Gărzii Financiare
Miercuri, poliţiştii botoşăneni au fost sesizaţi de către un echipaj al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti cu privire la faptul că în aceeaşi zi, în jurul orei 14.20, a fost identificat în trafic, pe DN 24C, în localitatea Româneşti, autotrenul format din cap tractor şi semiremorcă, aparţinând unei societăţi comerciale din judeţul Iaşi, condus de P. Vasile, din oraşul Podu Iloaiei, judeţul Iaşi, care transporta grâu de panificaţie.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor ce însoţeau transportul, precum şi cu privire la cantitatea reală de grâu transportată, la faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă de control, formată din ofiţeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor – I.P.J. Botoşani şi comisari ai Gărzii Financiare - Secţia Botoşani.

Aceştia au constatat următoarele:

Conducătorul autotrenului a prezentat ca document justificativ al transportului un  aviz de însoţire a mărfii ce avea ca furnizor o societate comercială din municipiul Bucureşti, iar ca beneficiar o societate comercială cu sediul în Râmnicu Vâlcea şi punct de lucru în municipiul Iaşi; în avizul de însoţire era înscrisă cantitatea de  21.950 kg grâu de panificaţie.

Conducătorul auto a refuzat cântărirea mijlocului de transport pe echipamentul mobil pentru cântărirea camioanelor, declarând verbal că are în plus faţă de aviz cantitatea de 8.000 kg grâu de panificaţie, pentru care ulterior a prezentat şi un al doilea aviz de însoţire, cu acelaşi furnizor şi beneficiar, în care era înscrisă cantitatea de 8.750 kg grâu de panificaţie, refuzând din nou cântărirea ansamblului de vehicule.
Verificările efectuate de membrii echipei mixte de control au stabilit faptul că respectiva cantitate de grâu a fost încărcată din Baza de recepţie Dângeni, aparţinând unei societăţi comerciale de profil din Botoşani, nefiind însoţită pe durata transportului de factură fiscală şi contract de vânzare-cumpărare, conform prevederilor legale în vigoare.

Totodată, s-a mai constatat că avizele de însoţire a mărfii nu reprezentau documentele legale care să justifice provenienţa licită a mărfii în cauză, motiv pentru care, în seara zilei de 24.11.2010, autotrenul a fost condus, parcat şi sigilat în incinta bazei de recepţie din comuna Truşeşti, judeţul Botoşani, fiind lăsat în custodia societăţii de profil, din Botoşani.

Ieri, 25.11.2010, în urma operaţiunii de cântărire, a rezultat cantitatea netă de 29.950 kg grâu de panificaţie.

La finalizarea verificărilor comune efectuate de poliţişti şi comisarii Gărzii Financiare, societatea comercială cu sediul în Râmnicu Vâlcea, reprezentată prin S. Cristinel, din comuna Holboca,  judeţul Iaşi a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 3.500 lei, conform O.U.G. 12/2006, modificată şi completată.
Totodată, în baza aceluiaşi cadru legal, s-a procedat la confiscarea cantităţii de 29.950 kg grâu de panificaţie, în valoare totală de 36.395,24 lei.

Autotractorul marca MAN nu a făcut obiectul confiscării, fiind restituit proprietarului, întrucât transportul de cereale era însoţit de contract legal de cărăuşie încheiat între deţinătorul mijlocului de transport şi beneficiarul cantităţii de cereale transportate.

 


BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. BOTOŞANI


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
30

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
45

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...