Gitenstein: Cea mai mare problema a romanilor? Atitudinea "asta este viata!"

Gitenstein: Cea mai mare problema a romanilor? Atitudinea "asta este viata!"
Fostul ambasador SUA, Mark Gitenstein, crede ca cel mai mare dusman al romanilor este atitudinea resemnata de tip "asta este viata!" si considera ca ar trebui sa se schimbe in "da, putem!".

 Intr-un interviu de final de mandat acordat Digi24, diplomatul american a aratata ca Romania se afla la o rascruce si trebuie sa decida directia in care va merge in ceea ce priveste modernizarea statului si respectarea conditiilor FMI.

"Cred ca Romania se afla la o rascruce si trebuie sa decida in ce directie o va lua in ceea ce priveste modernizarea statului, conditiilor FMI, carora le este dedicat guvernul actual. Intrebarea este daca poporul este pregatit", a declarat Gitenstein.

 Fostul ambasador american, care si-a incheiat mandatul in urma cu cateva zile, a dezvaluit ca l-a felicitat pe Victor Ponta pentru castigarea alegerilor parlamentare si a apreciat ca scrutinul din 9 decembrie s-a desfasurat corect. "L-am felicitat pentru victoria partidului, a fost un gest de curtoazie. Alegerile au fost organizate conform cu standardele occidentale (...) Il cunosc foarte bine pe premier, am avut un dialog continuu in ultimele luni".

Gitenstein a mai aratat ca responsabilitatea oricarui politician care castiga alegerile cu un procent atat de mare este uriasa. "Este o mare responsabilitate cand ai o astfel de victorie, planul exista si nu este usor de implemntat, dar guvernul si organizatiile internationale au fost de acord asupra planului si va fi greu de implementat, va fi nevoie de multa dibacie politica".

Cu toate acestea, "cred ca sistemul vostru va merge. A fost pus la incercare vara aceasta si a functionat. Deciziile CCR au fost respectate de acest guvern si cred ca veti ajunge sa luati deciziile corecte".

Gitenstein a explicat si atitudinea sa in timpul crizei din vara, cand a fost acuzat ca se implica in chestiunile interne ale tarii.

"Cred ca e bine sa aveti cat mai multa stabilitate, cum ar fi relatia strategica cu SUA, cresterea economica...acestea cer stabilitate si predictibilitate. Vrem ca poporul vostru sa aiba un nivel mai ridicat de trai si sa atinga standardele occidentale. Intr-o alinata, promisiunile sunt vitale. Si voi ati facut promisiuni de a respecta anumite standarde, asa cum este MCV etc, sunt promisiuni de viata si de moarte si noi asteptam sa fie respectate. Pana acum au fost satisfactor respectate dar au fost si probleme", a spus Gitenstein.

"Am traversat o criza in vara care a afectat negativ imaginea tarii, ce a descurajat investitorii. Daca aud chestiuni negative, acestia se sperie. Au fost momente cand am fost ingrijorat cu privire la directia in care va merge treaba. Pana la urma s-a rezolvat, a fost un mesaj foarte puternic in lume, moneda s-a stabilizat, companiile americane inclusiv Exxon au investit aici, ceea ce e un mesaj puternic. Cred ca urmatorul mare moment va fi numirea celor doi procurori aici. Premierul trebuie sa de asigurari occidentului ca vor fi numiti oameni seriosi, independenti, ca va supravietui statul de drept", a mai afirmat acesta.

 Gitenstein a aratat ca a facut "ce mi-a cerut seful meu, Secretarul de Stat, sa reamintesc Romaniei de angajamentele sale. Mi-am facut treaba, daca oamenii au fost suparati imi pare rau. Dar pozitia SUA, a UE, a Germaniei, a cancelarului Merkel, s-a ameliorat in urma actiunilor din vara. Oamenii inteleg si exista sustinere pentru occident, stiu ca e necesar ca oamenii in pozitia noastra sa vorbeasca. Nu incercam sa influentez politica".

In opinia diplomatului, "marele castig al Romaniei sunt oamenii destepti tineri. Nu ar trebui sa depinda de vreun mogul, ar trebui sa-si dezvolte singuri... aveti tineri destepti, e cel mai valoros activ. Trebuie a construiti o tara ca ei sa ramana aici".

Gitenstein a incheiat spunand ca atitudinea romanilor este cea care trebuie sa se schimbe. "Mai mult `da putem` decat `asta este viata`! Asta e propriul dusman, suntem mereu infranti. Si nu e asa, sunteti printre cei mai destepti din regiune, peisajele sunt frumoase. Insa tinerii nu cred asta. Oamenii din generatia mea cred asta".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
89

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
77

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
154

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...