In urma unei selectii riguroase de proiecte, Cercul de Fizică Aplicată- Electronica, Automatizari-Robotica, de la Palatul Copiilor Botosani a fost invitat in marea competitie de la ROMEXPO - Salonul National de Inventica pentru tineret din cadrul Targului International GAUDEAMUS, - in perioada 23-27 noiembrie 2011.
Organizarea a fost deosebita, cazarea, masa si transportul fiind asigurate de organizator la nivel inalt, specific unui astfel de eveniment.
A participat cu proiectul "Microcalculator" Horbuli Mihnea si cu "Sistem inteligent de supraveghere a locuintei" Voiniciuc Constantin, cei doi intrand in competiţie cu alte lucrări, realizate de ingineri si universitati de prestigiu din tara.
"Standul nostru a fost vizitat de mii de oameni in cele 5 zile si s-a bucurat de un mare succes. Pentru "Sistemul inteligent de supraveghere a locintei" s-au primit numeroase solicitări, dar si propuneri de promovare si colaborare din partea unor antrepenori. Urmeaza ca acest sistem sa-l standardizam si sa-l omologam", spune profesorul Luisian Grigore, coordonatorul Cercului de la Palatul Copiilor Botosani.
De asemenea, microcalculatorul a atras multi curiosi, deoarece este realizat intr-un singur circuit integrat programabil si are toate elementele unui calculator: iesire tv-out, sunet, tastatura, jocuri.
"Pe langa aceste proiecte, am prezentat si roboti inteligenţi creati la cercul nostru. Multi vizitatori interesati de creatii si mai ales de microsumo (robot de lupta -5/5 cm), au dorit sa-si inscrie copiii la cerc, nestiind ca suntem din celalalt capat al tarii. Surprinsi ca Palatul National al Copiilor din Bucuresti nu are un cerc similar, au felicitat activitatea noastră si potenţialul intelectual al Moldovei", se mandreste profesorul botosanean.
Printre vizitatori s-au numarat si specialisti in electronica, profesori universitari, care au fost incantati de perfectiunea montajelor realizate in regim de laborator. Doi dintre acestia au promis ca la primavara vor vizita orasul si cercul pentru a se convinge de performanta realizata la Botosani.
"Dupa 5 zile obositoare in care am prezentat continuu lucrarile vizitatorilor (10 ore zilnic), a venit si festivitatea de premiere. Pe langa surpriza de a ne fi calificat la cea mai mare competitie, ce a fost rasplatita cu diplome si medalii, din prezidiu s-a auzit: "Locul III – Horbuli Mihnea, cu proiectul Microcalculator". Chiar daca lucrarea "Sistem inteligent de supraveghere a locuintei" nu a fost premiata, neintrunind toate criteriile de punctaj, a fost foarte apreciata pentru aplicativitate si in cadrul festivitatii de premiere ni s-a imanat microfonul si s-a cerut inca o prezentare a lucrarii, in fata tuturor participantilor. Acest lucru ne-a ambitionat sa pregatim noi proiecte cu care sa participam la competitii de acest nivel", conchide Luisian Grigore.
De maine, ajunsi acasa, activitatea continua cu aceeasi intensitate. Saptamana aceasta (2-4 decembrie) Palatul Copiilor Botosani va organiza, impreuna cu Grupul Scolar "Elie Radu", Concursul Interjudetean de constructii electronice "T.E.A.M." editia VI-a, inscris in calendarul activitatilor extrascolare a Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, unde vor participa cele mai prestigioase echipe din tara.
.jpg)