Generalul Mihai Chiţac a murit

Mihai Chiţac s-a născut în 4 noiembrie 1928, în comuna Suharău din judeţul Botoşani. A urmat cursurile primare în satul natal, gimnaziul în Dorohoi şi Oradea şi liceul la Bucureşti. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, specialitatea Infanterie (1948 - 1949) şi apoi Academia Militară din Bucureşti - Facultatea de Arme întrunite (1950 - 1952).

Fostul general Mihai Chiţac a încetat din viaţă, luni, la Spitalul Militar din Capitală. Potrivit avocatului fostului general, Chiţac ar fi suferit, recent, o intervenţie majoră pentru extirparea unei tumori craniane care a evoluat rapid. Se pare, însă, că operaţia nu a reuşit. Mai mult, starea sa de sănatate ar fost deteriorată ca urmare a sistemului de executare a pedepsei.
Fostul general Mihai Chiţac se afla în comă, la Spitalul Militar din Capitală, fiind tratat pentru afecţiuni cardiace, dar şi pentru mai multe tumori cerebrale descoperite în septembrie.

Potrivit avocatului fostului general, Alice Drăghici, acesta ar fi suferit, recent, o intervenţie majoră pentru extirparea unei tumori craniane care a evoluat rapid. Se pare, însă, că operaţia nu a reuşit. Mai mult, starea sa de sănatate generală a fost deteriorată ca urmare a sistemului de executare a pedepsei.

"Organismul nu a rezistat. După ce această tumoră a evoluat, fostul general şi-a pierdut vocea şi nu a mai putut comunica", a spus Draghici, la Realitatea TV.

Mihai Chiţac se afla în libertate din 16 septembrie 2010, după ce a obţinut acordul instanţei de a părăsi pentru patru luni penitenciarul, din motive medicale. De altfel, era a şasea întrurupere a condamnării din motive medicale.

Mihai Chiţac a fost condamnat, în octombrie 2008, la 15 ani de detenţie, pentru reprimarea manifestanţilor de la Timişoara, din decembrie 1989. La această pedeapsă s-a adăugat şi cea privind degradarea militară. Fostul general a fost încarcerat la Penitenciarul Spital Jilava. Alături de Mihai Chiţac a mai fost condamnat în acest dosar şi generalul Victor Athanasie Stanculescu, tot la 15 ani de închisoare.

Mihai Chiţac a fost unul dintre generalii trimisi de Nicolae Ceauşescu la Timişoara pentru a reprima manifestaţiile din decembrie 1989. După Revoluţie a fost numit în funcţia de ministru de interne în Guvernul Petre Roman şi înaintat la gradul de general-colonel. La conducerea acestui portofoliu, Chiţac a trebuit să se confrunte cu grave convulsii social-politice: mitingul din 12 ianuarie 1990, manifestaţia anti-FSN din 28 ianuarie 1990, contramanifestaţia şi mineriada din 29 ianuarie, mitingul opoziţiei din 18 februarie, a doua mineriadă din 19 februarie, conflictele interetnice de la Târgu Mureş din martie, fenomenul Piaţa Universităţii din perioada 22 aprilie - 13 iunie, şi să asigure desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor din 20 mai.

În calitatea de ministru de Interne, Chiţac a ordonat intervenţia forţelor de ordine în zorii zilei de 13 iunie 1990 pentru a dispersa mulţimea din Piaţa Universităţii. Din cauza brutalităţii autorităţilor, au urmat ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi. Degenerarea evenimentelor a determinat înlocuirea sa din această funcţie, pe 14 iunie 1990. Chiţac a fost trecut în Centrala MAE, unde şi-a încheiat activitatea profesională.
 

 

Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 ianuarie: Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Cuv. Xenia din Petersburg (Tedeum)

astăzi, 07:00

Sfânta Xenia era din Roma, fiică de bun neam, tatăl ei fiind senator, bun creştin şi râvnitor în cele dumnezeieşti. Ajungând la vârsta maturităţii şi fiind pregă...

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...