Gata cu mafia fierului vechi? Iniţiativa legislativă care poate pune capăt afacerilor prospere

Gata cu mafia fierului vechi? Iniţiativa legislativă care poate pune capăt afacerilor prospere
Vânzarea deşeurilor feroase, neferoase, a celor electrice şi electronice s-ar putea face numai după completarea unor documente privind identitatea vânzătorului pentru a preveni astfel eventuale furturi, potrivit senatorilor din Comisia pentru administraţie a Senatului.

Aceştia au adoptat, cu amendamente, un raport favorabil la o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 211/2011, care îi are ca iniţiatori pe deputaţii PDL Sulfina Barbu, Bogdan Cantaragiu, Vasile Gherasim şi Sorin Zamfirescu.

Potrivit propunerii legislative, persoanele fizice şi juridice care comercializează metale neferoase, precum şi aliaje ale acestora sunt obligate să prezinte unităţii achizitoare, iar aceasta este obligată să solicite şi să înregistreze datele de identificare: numele, prenumele, actul de identitate, seria şi numărul, codul numeric personal, domiciliul în cazul vânzătorului persoană fizică, iar în cazul persoanelor juridice se vor prezenta denumirea, sediul, împuternicirea reprezentantului şi certificatul de înmatriculare.

Iniţiatorii mai propun ca unitatea care face achiziţia să stocheze unele date precum "denumirea metalului neferos sau a aliajului şi definirea naturii acestuia", "cantitatea, preţul şi provenienţa metalului feros/neferos sau a aliajului împreună cu documentul justificativ", precum şi "contul bancar deschis de vânzător şi în care va fi efectuată plata".

Stocarea acestor date ar urma să se facă pe o perioadă de trei ani de la data colectării şi să fie prezentate organelor de control abilitate, la cererea acestora şi bianual, sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi fiind amenda de la 10.000 la 30.000 lei.

Potrivit proiectului, va fi interzisă achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor neferoase, precum şi a aliajelor acestora, deşeurile electrice şi/sau electronice, exceptându-se cele rezultate din dezafectări gospodăreşti în limita a 50 kg/an, în caz contrar aplicându-se o amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei şi anularea autorizaţiei de colectare.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că "permiterea achiziţionării fără nicio restricţie de către centrele de colectare a meterialelor neferoase de la persoane fizice încurajează furtul de astfel de materiale din diferite reţele de comunicaţii şi transport, fenomen care a luat amploare în ultimii ani".

"Acest lucru duce la prejudicierea acestor reţele şi la sincope majore în funcţionalitatea lor, afectând accesul clienţilor la servicii, dar şi punând în pericol siguranţa cetăţenilor şi uneori chiar şi siguranţa naţională", mai susţin aceştia.
Plenul Senatului va dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
754

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
357

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
100

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...