Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului.
Procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) este cerută de DIRECTIVA 2014/52/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, (Directiva EIA). Fiind transpusă la nivel national prin Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului
Garda de Mediu formulează în scris solicitări de completări/informaţii suplimentare sau, după caz, puncte de vedere, cu privire la potenţialul impact asupra tuturor factorilor, asupra ariei naturale protejate de interes comunitar şi asupra corpurilor de apă.
Pentru proiectele prevăzute de Legea 292/2018 este interzisă realizarea acestora fără obţinerea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare.
Pentru proiectele prevăzute de Legea 292/2018 este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare pentru lucrări de investiţii iniţiate sau realizate.
În anul 2024, s-au transmis către autoritatea de reglementare un număr de 199 puncte de vedere, iar pentru încălcarea obligaţiilor sus menționate s-au aplicat 2 sancțiuni în cuantum de 57500 lei și s-au dispus 2 sancţiuni complementare de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială (au fost sancționați un operator economic și o persoană fizică care au demarat proiectele fără obţinerea actului de regmenentare).
Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului