Conacul boieresc din Botoșani care se vinde la preț de apartament!

Cu cât se vinde o bijuterie arhitectonică din nordul Moldovei, veche de 120 de ani?

În satul Guranda din județul Botoșani se află unul dintre cele mai frumoase conace boierești construite în țara noastră la începutul secolului XX. După ce de-a lungul anilor a găzduit chiar și un spital, în 2019 a fost scos la vânzare. În mod surprinzător, această bijuterie arhitectonică ar putea fi vândută la un preț mai mic decât al unui apartament cu două camere din Cluj-Napoca.

Această bijuterie arhitectonică a fost construită de familie boierească Alexandrescu, în urmă cu aproape 120 de ani. În urmă cu câțiva ani, conacul construit în stil neo-românesc, cu influențe eclectice, a fost scos la vânzare de ultimii urmași ai familiei Alexandrescu.

Prețul derizoriu cu care se vinde un superb conac boieresc din Botoșani

În ciuda faptului că imobilul dispune și de o suprafață mare de teren, a fost scos la vânzare pe piața imobiliară internațională la prețul de 300.000 de euro, adică mai puțin decât un apartament cu două camere în comuna Florești, de lângă Cluj-Napoca.

Conacul a fost ridicat începând cu anul 1900, în stilul neo-românesc, dar cu elemente împrumutate mai ales din eclectismul francez. La finalul lucrărilor, imobilul era de-a dreptul impresionant. Avea 31 de camere, o suprafață verde de peste 16 hectare, care cuprindeau livezi, zone de recreere și un parc superb. În plus, beneficia de toate dotările moderne ale vremii, precum apă curentă, instalații sanitare și curent electric.

„A contractat, în anul 1900, cu un arhitect italian construcţia conacului, finalizată în anul 1905, aducând meşteri cărămidari care au făcut cărămida la Iazul Iepărie, unde exista pământ bun pentru fabricarea acesteia. În acelaşi an, a clădit trei grajduri cu pod şi magazie, având o capacitate de peste 100 de capete fiecare, dintre care unul pentru boi, în lungime de 64 m, altul cu boxe pentru cai şi altul pentru vaci de lapte şi tineret de prăsilă. Simultan, a mai construit un pavilion cu birouri pentru administraţie şi o droşcărie cu teascuri, zdrobitori, căzi şi butoaie pentru prelucrarea strugurilor şi păstrarea vinului”, preciza Elena Chiponcă, în lucrarea „Conacul Mihai Alexandrescu din Guranda”, din revista Luceafărul.

A rezistat de-a lungul istoriei

Datorită afacerilor cu grâu și vite în care era implicat, Mihai Alexandrescu a transformat Guranda într-o moșie profitabilă. După legea agrară din anul 1923 și reducerea suprafeței agricole, moșia a decăzut. Totuși, conacul a fost locuit de urmașii lui Mihai Alexandrescu până în 1948, atunci când a fost expropriat și trecut de comuniști în proprietatea statului român. Ulterior, conacul a fost transformat în spital TBC, funcționând cu această destinație până în anul 2011. În anul 2008, urmașii familiei Alexandrescu au reușit să-l recupereze, însă l-au scos la vânzare în 2019.

Conacul are în prezent 23 de camere, 5 băi, pivnițe și dependințe pe o suprafață de peste 1300 de metri pătrați. Totodată, proprietatea dispune și de 16,48 hectare de teren, inclusiv un lac impresionant întins pe două hectare, arată Bugetul.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premieră în justiția din România: La Tribunalul și Judecătoria dintr-un oraș s-a înființat „avocatul de serviciu”!

astăzi, 10:00

Tribunalul și Judecătoria din Brașov marchează o premieră pentru justiția din România. Oamenii care ajung acolo au la dispoziție un „avocat de serviciu", gata să-i ajute cu or...

Locuință arsă în totalitate. Un bărbat de 86 de ani a rămas fără acoperiș deasupra capului!

astăzi, 09:35

În plină iarnă, un bătrân în vârstă de 86 de ani, din comuna Gorbănești, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil...

Un desant cultural contemporan în spațiul ipoteștean (Foto)

astăzi, 09:15

O inedită expoziție, rezultat al colaborării a două galerii de artă renumite, având ca element principal cartea, s-a deschis la Memorialul Ipotești. Arta contemporană a revenit î...