Fundatia Renasterea va poposi doua saptamani la Dorohoi!

Unitatea Mobilă de Diagnostic a Fundaţiei Renaşterea va începe marţi, 25 august 2009, efectuarea analizelor gratuite pentru sân şi col uterin, în cadrul unui program destinat femeilor din judeţul Botoşani.

Programul se va desfăşura timp de două săptămâni în municipiul Dorohoi, pe Pietonal (str. Grigore Ghica).

"Evenimentul de lansare a programului va fi marcat marţi, începând cu ora 10.00, de prezenţa mai multor personalităţi din judeţ, printre care se numără deputatul Andrei Dolineaschi, Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Tamara Ciofu, Inspectorul Şcolar, Mihaela Huncă, Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu şi alte personalităţi din domeniul medical", a precizat Alexandru Băţăgui, reprezentantul fundatiei.

"Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta să depistăm o posibilă afecţiune în stare incipientă şi a ajunge mai simplu şi mai sigur la vindecare. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă", a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate: un cabine de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf. Acest vehicul se deplasează prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau.

Detalii despre analizele oferite

Mamografia este un examen radiologic pentru detectarea cancerului de sân. Mamografiile pot arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia sau medicul acesteia să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile de peste 40 de ani.

Unitatea Mobilă de Diagnostic Renaşterea realizează gratuit această investigaţie, pe baza unei trimiteri din partea unui medic specialist sau de la medicul de familie al solicitantei, în care să se menţioneze "Pentru mamografie bilaterală".

Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea cu ajutorul unei periuţe a unei probe din colul uterin (prin vagin). Proba este prelevată de către un cadru medical şi apoi este examinată pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor.

Existenţa modificărilor poate indica un stadiu pre-canceros sau canceros al colului uterin. Această investigaţie este recomandată femeilor care şi-au început viaţa sexuală.

Pentru acest tip de analiză nu este necesară trimiterea din partea unui medic specialist sau de familie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...