Functionarii publici, angajati si dupa pensionare - proiect de lege

Pentru a ocupa in continuare posturile, functionarii trebuie sa aiba acordul conducerii institutiei pentru care lucreaza.

Sase deputati PSD au depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca functionarii publici sa ramana angajati ai statului si dupa ce implinesc varsta de pensionare.

Pentru a ocupa in continuare posturile, functionarii trebuie sa aiba acordul conducerii institutiei pentru care lucreaza. Proiectul este deja contestat de Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), arata Digi 24.

Parlamentarii nu au precizat si care sunt argumentele pentru care au elaborat actul normativ, insa sustin ca statutul functionarilor publici trebuie modificat, astfel incat toti pensionarii care doresc sa ramana in sistem sa poata face cest lucru. In prezent, contractul de munca ai acestor angajati ai statului inceteaza de drept la data implinirii varstei de pensionare.

"Avem in vedere imposibilitatea functionarilor publici de a continua raporturile de serviciu in cazurile in care sunt indeplinite conditiile legale de pensionare pentru limita de varsta. Amendamentul propus are scopul de a asigura perpetuarea profesionalismului in administratia publica, valorificarea experientei persoanelor performante", se arata in expunerea de motive.

Functionarii, impotriva proiectului

Pe de alta parte, functionarii publici nu sunt de acord cu proiectul de lege, afirmand ca nu se vor mai forma tineri profesionisti.

"Se compromite pe termen mediu si lung buna functionare a unei institutii publice, pentru ca, daca vom tine foarte multi oameni de o anumita varsta in institutiile publice, deci care au depasit perioada de activitate profesionala, automat nu putem sa formam tinerii care sa duca mai departe institutia respectiva", a spus Sebastian Oprescu, presedintele SNFP.

De asemenea, specialistii avertizeaza ca prin acest amendament pot fi pastrate in sistem persoane agreate de diverse partide politice.

"O asemenea masura demonstreaza de fapt ca anumite persoane sunt dorite a ramane in sistem pentru ca anumiti politicieni nu se pot descurca fara relatiile de la nivelul al doile sau al treilea al piramidei astfel incat sa pastreze tipul de finantare, tipul de organizare si tipul de control al sistemului birocratic", a explicat analistul politic Andrei Taranu. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:17

Marți, 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din ...

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...