FSLI: Munca unei femei de serviciu va fi facuta de un cadru didactic, fara bani in plus

FSLI: Munca unei femei de serviciu va fi facuta de un cadru didactic, fara bani in plus
Sute de angajati din invatamant, personal auxiliar si nedidactic, au fost disponibilizati, incepand cu 1 septembrie, printr-un ordin al Ministerului Educatiei, iar atributiile acestora vor fi preluate de cadrele didactice, anunta reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului, Ministerul Educatiei, printr-un ordin transmis pe 24 august, a desfiintat in sase zile posturile de: administratori, fochisti, secretare, soferi, paznici sau documentaristi din cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic, motivand ca a fost nevoie de aceasta reducere de personal pentru a face economii la buget.

"Atributiile personalului auxiliar si nedidactic vor fi preluate de personalul didactic, ceea ce este umilitor, daca ne gandim ca munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi facuta de un metodist sau un cadru didactic, fara bani in plus", a declarat prim vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu.

De asemenea, reprezentantii FSLI atrag atentia ca "angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educatiei nu a respectat prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national care prevede o perioada de preaviz de 20 de zile si nici pe cele ale Codului Muncii, prin care concedierea unor angajati se face cu respectarea perioadei de preaviz de minim 15 zile", se mai arata in comunicat.

Mai mult, Federatia va actiona in instanta angajatorul pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiintarea acestor posturi.

FSLI mai precizeaza ca si in universitati au fost desfiintate 400 de posturi ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucatarese, prin aceste reduceri de personal, incalcandu-se autonomia institutiior de invatamant superior, scrie avocat.net.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
183

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
185

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
268

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...