FSLI: 150.000 de petitii ale dascalilor, depuse la Ministerul Educatiei

FSLI: 150.000 de petitii ale dascalilor, depuse la Ministerul Educatiei
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va depune la registratura Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) 150.000 de petitii semnate de membrii de sindicat care au obtinut in instanta aplicarea Legii nr. 221/2008 pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, informeaza un document de presa al FSLI. Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe proiectul de lege care ar crea un cadru unitar de salarizare a profesorilor.

Astfel, FSLI protesteaza fata de Legea privind salarizarea in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, pe care o considera un atac la adresa statutului profesional si social al cadrelor didactice. Potrivt FSLI, joi, aproximativ 30 de membri de sindicat ai FSLI vor depune primele 60.000 de petitii la registratura MECTS, acesta fiind primul lot de petitii formulate de membrii nostri de sindicat, urmand ca restul sa fie depuse in perioada urmatoare.

Legea nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 730 din 28.10.2008.

"Este cererea legitima formulata de membrii nostri de sindicat pentru a li se recunoaste aplicarea Legii 221/2008 si dupa data de 1 ianuarie 2010, asa cum prevede Legea 330/2009. Daca aceste petitii nu sunt luate in considerare de catre MECTS, colegii nostri vor fi nevoiti sa apeleze la justitie, ceea ce implica un efort financiar suplimentar de peste un miliard de lei, pentru statul roman, tinand cont de faptul ca prin instanta se va solicita sa se ia in calcul rata inflatiei, precum si dobanda aferenta", a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI, conform avocatnet.ro.

Prin proiectul de lege elaborat de Guvern, se va aplica Legea Salarizarii Unitare a personalului platit din fonduri publice pentru personalul din invatamant.

"Aceasta lege nu plafoneaza sau ingheata salariile din invatamant. Actul normativ este impus de practicile neunitare de incadrare a cadrelor didactice, avand in vedere reincadrarea unora dintre profesorii din invatamantul preuniversitar din unele zone ale tarii, in special Botosani si Suceava, cu salarii majorate cu 50%", a explicat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a subliniat ca, pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.

"Din nefericire, in momentul de fata, nu exista resurse financiare suplimentare pentru plata salariilor majorate ale profesorilor", a adaugat premierul.

Potrivit sefului Executivului, plata majorata cu 50% a salariilor cadrelor didactice pentru acest an ar fi determinat un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
166

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
589

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
233

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...