Cum i-a lovit Guvernul pe contabili

Proprietarii firmelor mici vor fi bucuroși pentru că nu vor mai fi nevoiți să angajeze contabili. Guvernul a modificat Legea contabilităţii pentru a da posibilitea absolvenţilor facultăţilor economice să ţină contabilitatea firmelor mici.

"Aceste firme mici vor avea posibilitatea de a opta cine să ţină contabilitatea: fie directorul financiar, fie expertul contabil, fie o persoană fizică, absolventă de studii superioare economice", a spus ministrul Finantelor.

Intenţia Finanţelor de a permite firmelor mici să îşi ţină singure contabilitatea a iscat o controversă cu reprezentanţii profesiei contabile, care spun că măsura va crea haos în economie.

Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilităţii, iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, care i-a contrariat cel mai mult pe contabili, se referă la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon să semneze situaţiile financiare anuale în locul experţilor contabili, ceea ce s-a și întâmplat.

Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

Având în vedere că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, reiese că piaţa serviciilor de  profil este formată, preponderent, de micile firme, care, conform noilor modificărilor își vor lua la revedere de la contabil.


Haos în firme

Deşi admite că "în accepţiune anglo-saxonă această dereglementare a profesiei nu este rea", organizaţia avertizează că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public. Totodată, proiectul elimină şi obligaţia ca directorul economic, contabilul-şef sau persoana împuternicită să fie încadraţi în departamente de specialitate. 

"Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)", se arată într-un protest al CECCAR, la care au aderat deja câteva mii de contabili.

În fond, "dereglementarea" va liberaliza piaţa serviciilor contabile şi le va da voie administratorilor de firme mici să evalueze atât riscurile, cât şi beneficiile deciziei de a renunţa la serviciile contabile.

 

capital.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...