Cum i-a lovit Guvernul pe contabili

Cum i-a lovit Guvernul pe contabili
Proprietarii firmelor mici vor fi bucuroși pentru că nu vor mai fi nevoiți să angajeze contabili. Guvernul a modificat Legea contabilităţii pentru a da posibilitea absolvenţilor facultăţilor economice să ţină contabilitatea firmelor mici.

"Aceste firme mici vor avea posibilitatea de a opta cine să ţină contabilitatea: fie directorul financiar, fie expertul contabil, fie o persoană fizică, absolventă de studii superioare economice", a spus ministrul Finantelor.

Intenţia Finanţelor de a permite firmelor mici să îşi ţină singure contabilitatea a iscat o controversă cu reprezentanţii profesiei contabile, care spun că măsura va crea haos în economie.

Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilităţii, iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, care i-a contrariat cel mai mult pe contabili, se referă la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon să semneze situaţiile financiare anuale în locul experţilor contabili, ceea ce s-a și întâmplat.

Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

Având în vedere că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, reiese că piaţa serviciilor de  profil este formată, preponderent, de micile firme, care, conform noilor modificărilor își vor lua la revedere de la contabil.


Haos în firme

Deşi admite că "în accepţiune anglo-saxonă această dereglementare a profesiei nu este rea", organizaţia avertizează că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public. Totodată, proiectul elimină şi obligaţia ca directorul economic, contabilul-şef sau persoana împuternicită să fie încadraţi în departamente de specialitate. 

"Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)", se arată într-un protest al CECCAR, la care au aderat deja câteva mii de contabili.

În fond, "dereglementarea" va liberaliza piaţa serviciilor contabile şi le va da voie administratorilor de firme mici să evalueze atât riscurile, cât şi beneficiile deciziei de a renunţa la serviciile contabile.

 

capital.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
98

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
103

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
151

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...