Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati

Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati
Aproape 200 de elevi sunt in pericol de a fi eliminati de la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educatiei a demarat o ancheta, existand suspiciuni ca profesorii i-au ajutat sa copieze.

"Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie).

In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba, profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul, fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educatiei.

In consecinta, ministrul Sorin Cimpeanu a trimis corpul de control la acea unitate scolara. Mai mult, se va infiinta o comisie de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor, arata ziare.com.

"Candidatii care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, prin intermediul carora le-a fost facilitata rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este constatata in centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate, iar candidatii care au fraudat sunt considerati eliminati din examen. Candidatii eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati", a explicat ministrul Sorin Cimpeanu.

Asadar, actiunile fiecarui elev in parte vor fi analizate, pentru a stabili daca a copiat si in ce conditii.

Ce se poate intampla cu cei care au fraudat

Cea mai dura sanctiune ar putea fi eliminarea din examen, fara posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrala a probelor.

Daca pofesorii vor fi gasiti vinovari, pedepsele pot ajunge, in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca.

In cele 10 sali in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi. Supravegherea candidatilor a fost realizata de 20 de profesori asistenti, distribuiti cate doi in fiecare sala de examen. In toate salile amenajate pentru sustinerea probelor a existat aparatura de supraveghere/inregistrare audio-video.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
33

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
36

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
256

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...